• LGMD2A

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Szeretném megtudni pontosan mit is jelent a végtagövi izomsorvadásnál az LGMD2A diagnózis?Milyen lefolyású?Mire lehet számítani? Megtisztelő válaszát előre is megköszönve: Tisztelettel:P.A

        WEBBeteg szakértő válasza a izomsorvadás témában

        Kedves Kérdező!

        Az LGMD2A a végtagövi, autószomális recesszíven öröklődő izomdystrophiak csoportját jelenti.Kb. 10 gént ismernek napjainkban, melyek felelősek lehetnek ennek a típusú izombetegségnek a kialakulásáért. A betegsége lényege az, hogy az izomsejtek megfelelő működéséhez szükséges, úgynevezett szerkezeti fehérjék károsodnak, ezáltal a normális izomfunkció elvész, izomgyengeség alakul ki. A recesszív öröklődés azt jelenti, hogy csak abban az esetben lesz beteg az ilyen génnel rendelkező ember, ha mind a két gén az adott génpárból a hibás forma. A kimenetele igen változatos, függ attól, hogy melyik gén hibája áll a háttérben. Általában lassú lefolyású betegség, ritka a gyorsan rosszabbodó forma. A legjellemzőbb tünet a végtagok gyengesége, az izmok sorvadása, járászavar. A betegek a járóképességüket felnőttkorukig megőrzik, utána azonban a legtöbb esetben tolószékbe kényszerülnek.  Szívproblémák, értelmi képesség csökkenés nem kapcsolódik ehhez a betegséghez. A legfontosabb az, hogy minél tovább megőrizze a beteg a járóképességét,  az izületi kontrakturák ne alakuljanak ki. Ebben gyógytornász tud a legtöbbet segíteni, illetve az úszás, vízalatti torna jó, kevésbé terheli az izületeket, könnyebben végezhető.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-05-27 12:17:20; Megválaszolva: 2010. május 27., 12:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: