• Mit mutat a gerincvizsgálat eredménye?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr!

        Gerinc MR vizsgálaton voltam, és arra lennék kíváncsi, hogy mit jelent az eredmény, mert az idegsebész igazából érthetően nem magyarázta el nekem.

        Kb. 20 éve tartó derékfájdalmaim vannak(most 35 éves vagyok), amelyhez az utóbbi 2 évben fekfő helyzetben lábzsibbadás is társul. Csak hason tudok aludni, mert ha oldalt vagy háton fekszem, akkor rövid időn belül zsibbadni kezd a lábam.

        MR lelet:

        A lumbalis lordosis csökkent. Az ágyéki gerincen jobbra convex scoliosis látható. A corpus magasság megtartott. Az L.V-S.I. csigolyatestben degeneratív jelek láthatóak. Az L.V. csigolya az S.I. felett 5mm-t dorsalis irányba csúszott. Az L.IV. korong kifejezetten lelapult. Az L.V. csigolya peremein meszes felrakódások láthatóak. Az L.V. korong lelapult körkörösen előboltosult, magasságában a foramenek beszűkítettek. A korong síkja alatt medialisan és baloldalon lateralisan a durát elérő hernia látható. a myelonban illetve a conusban a Th. XI.-L.I. csigolyák magasságában 67 mm hosszúságú syrings ábrázolódik.

        Vélemény:

        Discus hernia L.V.I.s,

        Polydiscopathia lumb.

        Retrolistheis lumbossacralis

        Syreingomyelia in alt Th. X.I-L.I.

        Kérem magyarázza el nekem, hogy mit jelent ez a lelet.

        Szükség van e műtétre, vagy esetleg van e valami más módszer arra, hogy a panaszaim csökkenjenek?

        Válaszát előre is megköszönöm, Kulcsárné Andi

         

        WEBBeteg szakértő válasza a gerinc MR témában

        Kedves Andi!

        A leírásban gerincsérv nem szerepel. Kisebb előboltosulások vannak a csigolyák közötti porckorongokon, de ideggyök nyomódást nem okoznak. A rethrolisthesis azt jelenti, hogy a két egymás feletti csigolya el van csúszva egymáson, de ennek mértéke még nem számottevő. A syringomyelia azt jelenti, hogy a gerincvelő közebén egy gerincvízzel teli tágult rész van, ami leggyakrabban a központi gerincvízzel teli rész tágulatát jelenti.  Összességében a tünetekért ezek felelősek lehetnek.  Mivel nem vizsgáltam Önt, nem tudom milyen tünetek észlelhetők a vizsgálatával, ezért nem tudom megmondani, hogy biztosan van e összefüggés az MR-en leírt elváltozásaok és a tünetek között. Idegsebészeti vizsgálatot javaslok Önnek.

         


        Kérdés: 2010-05-06 19:25:08; Megválaszolva: 2010. május 06., 19:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: