• Sclerosis Multiplex? Vagy esetleg lehet valami más is??3.

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr!

        Köszönöm válaszát a korábban feltett kérdéseimre!

        Amit már leírtam korábban Önnek:

        2hónapig tartó fogyókúrába kezdtem a nyáron sikeresen le is adtam 10kg-ot, közben fogászatra is jártam inygyulladással, amiből kigyógyultam... Majd 3 hétig tartó lázas állapotom volt, amit nem vizsgáltak ki. Aztán egyszer csak  elkezdett fájni a bal szemem és hétfőtől péntekig elment a látásom erről a szememről.(ez tavaly októberben történt) Látóideggyulladást diagnosztizáltak, szteroidos kezelést kaptam, amitől visszajötta látásom, csak még egy kicsit homályosan látok, de olvasni is tudok vele. Voltam MR vizsgálaton, ahol azt írták, hogy "a bal frontális kamraszarv előtt egy 7mm-es, a bal occipitalis kamraszarv mellett egy 8 mm-es, jobb frontalisan egy 4mm-es, mko. occipitalisan egy-egy tűhegynyi SM góc ábrázolódik." Ez alapján részt vettem egy liquor vizsgálaton, aminek eredménye:

        Liquor összfehérje: 37mg%,Sejtszám:/, Liquor albumin:18,4mg/dl, Liquor IgG:2,36 mg/dl, Serum albumin: 4.500 mg/dl, Serum IgG:788 mg/dl,
        Albumin hányados: 244, IgG/albumin index: 0,73

        SDS-Page immunelektroforézis: OGP definitív

        Vélemény: VLG intant, intrathecalis IgG szintézis nincs.

         

        Majd most márciusban voltam kontroll MR vizsgálaton, melynek eredménye:
        "A kamrarendszer nem tágabb, aszimmetrikus oldalkamrák. A kp. vonal megtartott. Mk.oldalon a kamratest mentén, az occipitalis szarv környezetében és frontálisan az előző vizsgálat során leirt magas jelintenzitású(T2 PD FLAIr) gócok jelnetősen nem változtak. A gócok környezetében a postkontrasztos felvételeken számottevő kontraszthalmozás nem látható. A nervus opticusok tömegében jelentős oldaliság különbség nem látható. Intracerebralis térszűkítő elváltozás nem látható. Mérs.coricalis atrophia."

         

         Az új gondolatom:

        A kezelőorvosom erre az MR-re rögtön azt mondta, hogy SM! És felajánlott egy gyógyszerkísérletet (DACHYP), amely elég nagy eredményekkel folyik már a világban. Szerinte feltétlenül el kell kezdenem, hogy nehogy még valami megtörténjen, mondjuk rámenjen a látásom.DE ahogy elkezdtük a vizsgálatokat, és újabb MR készült, ja és persze beadták az első szurit, behívott a szobájába és közölte, hogy jók az eredmények és ha letudjuk a másfél évet, azaz ha végig megyünk a sok szurin akkor elfelejthetjük az egészet. Mert nem igaz, hogy az SM gyógyíthatatlan....

        Akkor én most csak azt nem értem, hogy 1 hónap alatt (mármint a márciusi és a kísérlet miatt áprilisban készült MR) mi minden változhatott meg az MR-en, amiből ő erre a következtetésre jutott? Ez igaz, hogy kiéghet a betegség?

        Látóideggyulladást mi minden okozhat még?

         

         

        Válaszát előre is köszönöm!!!

        WEBBeteg szakértő válasza a sclerosis multiplex témában

        Kedves Kérdező!

        Véleményem szerint a tünetei illetve az MR kép nem feltétlenül támasztja alá az SM diagnózisát. Próbálja meg más, SM centrumban dolgozó szakember véleményét is kikérni. A kapott gyógyszert nem lehet csak úgy abbahagyni és nem lehet tőle meggyógyulni. Ez a gyógyszer arra való, hogy a SM-es rosszabbodások (subok) számát csökkentse, illetve meghosszabbítsa az egy-egy sub között eltelt időt. Ehhez a gyógyszert hosszú éveken át, folymatosan kell szedni. Mindenképpen kérje ki más szakember véleményét is.


        Kérdés: 2010-05-06 18:52:12; Megválaszolva: 2010. május 06., 18:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: