• Enyhíthető-e a frontérzékenység?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Fiam 18 éves nagyfiú. Mindnyájan örülünk az önállósodásának. 7 és 11 éves kora között vegetatív labilitás és alvás zavar miatt szedett gyógyszert. Panaszai rendbejöttek. Az elmúlt 1-2 évben amikor melegfront van gyakran erős fejfájása van. Ilyenkor másnap nehezen ébred és emiatt késik az iskolából. Javasoltam, hogy rendszeresebb életvitelt alakítson ki. Ne maradjon fent este 10 óránál tovább. ( hétköznap általában 5ó 40p-kor kel reggel, hétvégén pedig déli 11-13 óráig alszik.)Családunk azonban úgy gondolja, hogy a helyzeten nem változtatna. Ha front van, ígyis úgyis fáj a feje, akármennyit alszik. És ha pl. vasárnap délig alszik, nem tud aludni már este 10-kor majd ha elálmosodik, éjfél körül, akkor lefekszik. ha meg már hétfőn korán kel úgyis korán el fog fáradni. Nem vagyok hozzáértő azért gondolom úgy hogy kb. 1 éven keresztül rendszeres életvitel mellet már a frontérzékenység csökkenne? vagy mi a megoldás? köszönettel: anya

        WEBBeteg szakértő válasza a frontézékenység témában

        Tisztelt kérdező!


        A frontérzékenység oka tudomásom szerint nem ismert. A meglevő érzékenység fokozódásához azonban bizonyára hozzájárul fia életvitele.
        Az alapján amit írt, azaz hogy hasonló problémák miatt korábban gyógyszert szedett, arra utal, hogy az ő esetében az un. alváshigienes rendszabályok betartása különösen fontos: nagyjából rendszeres időben fekvés, kelés, 12 (18) óra után az élénkítők(coffein, nikotin, energiaitalok stb) kerülése, ágyban tévézés, olvasás kerülése, közvetlenűl lefekvés előtt a nagyon forró, hideg zuhany szintén nem javasolt.

        Célszerű valamilyen fix esti szokást kialakítani a lefekvéshez, ez is segítheti az ellazulást. Az ő esetében az segíthet, ha hétvégén reggel hamarabb kel fel 7-8 órakor és inkább kora délután, illetve hétköznap is kora délután szundít 1 órát    ( ha az utóbbi megoldható). Természetesen fia gyakorlatilag felnőtt, úgyhogy ő érzi elsősorban, hogy ez az ő számára mennyire okoz problémát, illetve sokan emlékszünk úgy, hogy az éjszakának ebben a korban igen nagy a varázsa...

        Tisztelettel: Dr. Siró Péter neurológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-06-05 22:43:22; Megválaszolva: 2011. július 29., 11:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: