Parkinson kezelési tanácsok

Elnézést kérek a zavarásért. Tanácsot szseretnék kérni Önöktől. Kolozsváron lakunk s itt az orvosokkal elég nehezen lehet értekezni.

Édesapám 84 éves és 1, 5 éve diagnosztizálták parkinson betegséggel, 4.-ik stádiumban. Ez a betegsége már rég megvolt, de mi mindig az öregségre, reumára, hátgerinc sérveire és a sok munkától való fáradságra gyanakodtunk ahányszor orvosoknál voltunk egyik sem említette meg, hogy lehetségesek az ilyen problémák. Nem is reszketett soha.

2003 tavaszán műtötték meg csípő protézissel és azóta rosszul ment neki minden. Nehezen kezdett ujra járni, de nem is tudott azután egyedül, 2003 végén jött egy betegsége abullosus pemfigoid (kezein és az egyik lábán), aminek a jelei még ma is mutatkoznak megjelenvén egy egy hólyag még ma is. Ugyanekkor felfedeztek az orvosok egy nemelatomatos rákot a bőrén, a hátán a 2 lapocka között kb 3-4 négyzetcentiméter, ami már 25 éve ott van és mi is (az orvosok is) gondoltuk, hogy ez csak egy ekzéma. Prednisonnal kezelték.

Ezzel párhuzamosan vettük észre, hogy a láb, - kéz-, nyakizmai merevek, mozgása lelassult, meggörnyedt, halkabban és erthetetlenül beszélt sokszor, kezdtek nyelési, torok problémái lenni, alvás közben mozgott rángatózott, fokozott izzadékonysága volt, bőrviszketése és hámlása volt.

Most nem tud állni a lábán csak segítséggel, nehezen csak segítséggel ül át az ágyból a székbe.

Mivel a methyldopa (levodopa?) bullosus pemfigoidot indukálhat másféle orvosságokkal probálkozott orvosunk (probálkoztunk): mirapexin, requip, selegos és Viregyt 100mg. Kivéve a viregytet egyik orvosságot sem tudta venni sokáig. Például a Requip tablettának növelve a dózisát és azután még 3 napot vett 1mg-os 1 tablettát naponta, rosszul lett: látomásai voltak, nagyon ideges lett, kiabált, éjjel nem tudott aludni, szóval nagyon rosszul volt nem tudta betartani azt a nagy dózist, amit az orvos előírt (a Mirapexin-, Slegos-tól szintén), sőt még a keveset sem és azt mondta, hogy fiam abból a bolondító pirullákból nem veszek többet. Lassan le is hagytuk egyedül csak a VIREGYT-et veszi.

Most a következő tünetek (krizisei, rohamok) jelentkeznek periodikusan (tehát rosszul van és azután jobban). Ezek 3-4 napig tartanak:

  1. Nem tud nyelni.
  2. Alvás közben rémálmai vannak, álmában kiabál, nem tud alunni kifárad.
  3. Nyak-, kéz-, lábizmai megmerevednek. Nem tud egyáltalán mozogni.
  4. Nem lehet érteni a beszédét.
  5. Láb és kézfájásai vannak.
  6. Szóval blokkol.
  7. Székrekedései vannak, csak éjjel vizel

Kérem szépen adjanak tanácsot a következő dolgokban:

  1. Milyen orvasságokat próbáljunk még meg, amitől javulhatna (vagy nem rosszabbodna) állapota?
  2. Mit kell tenni, ha egy ilyen krizis megjelenik?
  3. Milyen nyugtatót, altatót lehet neki adni ilyenkor?
  4. Meg lehetne-e próbálni az AZILECT tablettát?
  5. Az orvos azt mondja, hogy folytassa a REQUIP, SELEGOS tablettával, de ezeket nem tudja venni mert ezek is rosszul létet okoznak neki., Hogyan folytassuk a kezeléssel?
  6. Megjelent most október végén egy új tipusú orvosság az EU-ba, kérem szépen irják meg a nevét és azt, hogy használhatná-e ezt az orvosságot?
  7. A megfelelő étrenden kivül, a székrekedésért mit adhatunk neki? Valamit, ami a bélmozgást elősegíti, az emésztést elősegíti.

Előre nagyon köszönöm.

WEBBeteg szakértő válasza Parkinson-kór témában

Kedves Kérdező! Sajnos Parkinson kórban minden olyan szert kipróbáltak már az orvosok, amely alkalmazható. A levodopa fokozatos bevezetését mégis érdemes lenne megpróbálni, nagyon lassan emelve az adagot, így az esetleges mellékhatások kiküszöbölhetők. Sajnos ha hajlamos az Édesapja ezen gyógyszerekre pszichés tünetekkel reagálni, a levodopa mellett is várható. Az éjszaka fokozott mozgékonyságra a tiaprid tartalmú gyógyszer illetve meprobamat próbálható meg ez utóbbi adagja akár 4-8 tabletta is lehet, persze csakl fokozatosan emelve az adagot. Mindenképpen fontos a megfelelő folydékpótlás, mert az izzadékonyság, a fokozott izommunka még inkább kiszáradáshoz vezethet, ami az alaptüneteket ronthatja. Emellett igen fontos a rendszeres gyógytorna, masszázs is.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.
WEBBeteg szakértő
Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
Megválaszolva: 2009. november 25.

Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek

Parkinson kór
Tisztelt Doktor Úr! Szeretném kérdeni, a Madopar gyógyszer mellé jó -e a Corbolit, és a Neupro (6mg) szedése? Vagy esetleg tud-e javasolni a Madopar mellé...
Parkinson?, De miért más?
Tisztelt Dr Nő! Én egy 39 éves férfi vagyok akit kb 10 éve kezelnek Parkinson tünetekkel. A kérdésem az lenne, hogy az én esetemben a betegsége jellemző...
Parkinson kór
Édesanyám kb. 4 éve Parkinson kóros beteg. A tipikus tünetek közül nála csak a lábrángatózás van jelen. Az állapota sajnos rohamosan romlik. A gyógyszerekre...
Parkinson gyógyszerek mellékhatásai
Tisztelt Doktornő.. Édesapán 10 éve parkinson kórban szenved. Jelenleg Razagilint és Madopart szed. A razagilinből reggel 1x a Madoparból 3x fél tablettát. A...
Parkinson kór izomremegés nélkül?
Tisztelt Doktornő! Elnézést, hogy önnek írok, de nem találtam másik neurológust a névsorban. Kérem, ha tud, válaszoljon, vagy esetleg ajánljon másik...
A Parkinson-kór végső stádiumáról
Szeretnék minnél részletesebb információt kapni a Parkinson-kór végső stádiumáról. Közeli rokonom érintett a betegségben. Szeretném megtudni milyen esélyei...