• Szörnyű alvási zavarok rohamszerűen

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/ Nő! Kérdésem a következő: A párom 20 éves, mindig is rossz alvó volt. Nehezen alszik el és sosem mélyen, mert szinte mindennap emlékszik az álmaira. Az utóbbi időben meglehetősen ijesztő dolgok történnek nála alvás közben: sokáig nem vesz levegőt, és elmondása szerint többször is tapasztalta a következőket: ébren van, de nem tud mozogni, sem a szemét kinyitni, olyan érzése van, mintha valami "húzná" vissza az álomba. Ennek a vége mindig egy hatalmas rándulás, ami után már tud mozogni, de rendkívűl ijedt. Ezek általában rohamszerűen ismétlődnek, vagyis pár hónapig semmi, aztán több este is. Egy alkalommal a szeme nyitva volt, de a többi testrészét nem tudta mozgatni, és ijesztő hangokat hallott, ami állítólag olyan élethű volt, hogy szinte meg sem lehetett különböztetni a valóságtól. Sajnos ezek kihatással vannak a napi tevékenységére, hiszen már előre fél az alvástól, egy ilyen este után nappal lepihent és az eset akkor is megismétlődött. Utánaolvatam a dolognak, és lehetségesnek tartom az narkolepsziát, azzal a külöbséggel, hogy neki nincsenek ilyen hirtelen alvásrohamai. Ön szerint a gyanúm megalapozott, vagy ezeket a tüneteket a stressz is okozhatja? Érdemes kivizsgáltatni, és ha igen milyen szakorvoshoz forduljon?

        WEBBeteg szakértő válasza a alvászavar témában

        Kedves Kérdezőnk!

        Amiket leírt az leginkább az "alvási paralisisnek" nevezett jelenségnek felelhet meg. Ezt az ébredést követő 1-2 perc mozgásképtelenséget a lakosság kb. fele megtapasztalja egyszer élete során, tehát önmagában betegségnek nem tekinthető. Alvási szakrendelések több helyen működnek az országban általában a neurológiai szakrendelések részeként, itt lehetőség van a probléma részletes átvizsgálására. A szorongás miatt esetleg pszichológiai/pszichiátriai segítségre lehet szükség, hogy segítsen a párjának megszakítani a szorongás-alvászavar-szorongás ördögi körét, ami az alapján, hogy az életvezetésére is hatással van nem lehet jelentéktelen.

        Tisztelettel: Dr. Siró Péter neurológus


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2008-05-29 23:03:22; Megválaszolva: 2011. július 29., 10:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: