• Mit találtak?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Én 40 éves autoimmun SLE és antifoszfolipid syndromás beteg vagyok. Pár hónapja, fej, váll,derék és végtagi fájdalmaim vannak. A neurologus elküldöt MR vizsgálatra ami a héten jött meg. Fel írt 10 magnetoth a gerincre és 10 iontoph c gerinc és vállakra terápiát,de, hogy milyen lett az eredményem egy szót sem ejtett. Ebben kérném a segítségét. A kaposvári MR VÉLEMÉNY: Kétoldali valószinűleg vasculáris eredetű fehérállományi laesiok. Discopáthia disci L.IV. Protrusio disci intervertebrális L.V. Elöre is köszönöm. Várom válaszát Fülöpné

        WEBBeteg szakértő válasza a MR vizsgálat témában

        Kedves Fülöpné!

        A kérdésből számomra nem teljesen világos, hogy pontosan mit is vizsgáltak az MRI-vel. Amennyiben koponya illetve ágyéki gerinc vizisgálat történt, akkor a válasz az, hogy a 4. és 5. ágyéki csigolya közötti porckorong kezdődő gyengülése, illteve az 5. ágyéki és az első keresztcsonti csigolya közti porckorong előrehaladottabb károsodását írták le. Az utóbbi (discopathia) azt jelenti, hogy a porckorong bedomborodik a gerinccsatornában és nyomhatja a kilépő ideggyököket, illetve a csigolyák közti szalagokat, így fájdalmat okozhat.

        A kétoldali fehérállomány-laesiok az alapbetegségével kapcsolatban kialakult, kisebb, tüneteket nem okozó keringészavarok nyoma lehet. Ez utóbbi elváltozást gyakran a magasvérnyomás-betegségben szenvedőkön találjuk, így rendszeres vérnyomásmérés (lehetőleg otthon, naponta többször), és az eredmények  megbeszélése a kezelőorvosával  javasolt. Nem tudom, hogy a nyaki gerinc vizsgálva volt-e, amennyiben nem, kar és nyakfájdalma alapján célszerű lenne sort keríteni rá.

        Tisztelettel: Dr. Siró Péter neurológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-05-29 22:24:00; Megválaszolva: 2011. július 29., 10:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: