• Érfestés kockázata

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Gyakori, már állandósuló baloldali görcsös fejfájásom miatt az ideggyógyászatra utaltak be, érfestéses vizsgálatra, mivel koponya CT negatív volt. Kérdésem, milyen kockázati tényezővel jár ez a fajta vizsgálat részemre. 57 éves vagyok. Van e más kockázat mentesebb vizsgálati módszer?

        WEBBeteg szakértő válasza a érfestés témában

        Kedves Kérdező!
         
        A kontrszatanyagos CT vizsgálat során jódtartalmú anyagot fecskendeznek be vénásan. A mellékhatása ugyanaz lehet, mint minden más gyógyszernek pl. melegségérzés, szapora szívverés, gombócérzés a torokban, kiütések, fulladásérzés. Erősebb allergiás reakció esetén légzési elégtelenség, szívmegállás is bekövetkezhet. Ezek a mellékhatások nem fordulnak elő gyakrabban, mint bármelyik másfajta gyógyszer bevétele esetén. Nem tudom, hogy az ereket akarják e íly módon ábrázolni az agyban, vagy esetleg valamilyen körülírt elváltozást keresnek. Ezekhez mindenféleképpen szükséges a kontrasztanyag beadása. A koponya MR vizsgálat során nem minden esetben kell kontrasztanygaot adni, de a vizsgálatra való várakozási idő igen hosszú. Én szoktam javasolni a betegeimnek a kontrszatos CT vizsgálatot, ha szükség van rá, de komolyabb alerrgiás reakciót még nem tapsztaltunk.

        Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-06-03 18:12:43; Megválaszolva: 2011. október 05., 06:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: