• Arteriovenosus malformatio

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Tanácsadó!

        Édesanyámnál (59 éves) erős szédüléses panaszok merültek fel. Nem állandó szédülésről van szó, hanem egy-egy megszédülésről, amelynek mértéke azonban igen nagy volt, s a panasz idejére az érzékelés (látás) is tompult. Így ideggyógyász szakorvoshoz fordult, aki beutalta CT, majd MRI vizsgálatra.

        Idézem az MRI vizsgálat eredményét: "Mindkét oldalon a thalamusban egy-egy vascularis laesio mutatkozik, a ponsban jobb oldalt úgyszintén. Territorialis jellegű infarctus nem ábrázolódik. Szabályos külső és belső liquorterek. Diffusion friss laesiora utaló eltérés nem ábrázolódott. Az MR angiogrammon bal oldali dominantiajú vertebrobasilaris vérellátás. A posztkontrasztos scansorozatok a korábbi CT vizsgálat kapcsán látott érképlet árvázolódik a kamrarendszer szintje fölött bal oldalon." Vélemény: "Diszkrét vascularis encephalopathia, kis bal féltekei érmalformatio (AVM)."

        Próbáltam utánanézni az interneten, de a leletet még így sem értem igazán. Kérem, meg tudnák magyarázni, pontosan mit is jelent mindez, mennyire súlyos és hogyan lehet kezelni, mit lehet tenni? Nagyon aggódom Édesanyámért. 

        Azt még hozzátenném, hogy Édesanyámnak magas vérnyomása nincsen. Kiegyensúlyozottan táplálkozik, testalkata, testsúlya normális. Korábban érproblémái nem voltak, legalábbis nem tudok róla, arra viszont emlékszem, hogy mindig is igen fejfájós volt, de migrént nem állapítottak meg nála sosem.

        Segítségüket előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a szédülés témában

        Kedves Kérdező!

        Az MR csak utal a koponya CT-én korábban látott érfejlődési rendellenességre, pontos leírást nem ad. Nagy valószínűséggel egy kis elváltozásról lehet szó, mely még soha nem vérzett, mert a környezetében nem írnak le korábbi vérzésre utaló elváltozást. Az elváltozás lényeg egy kis "érgomolyag" mely az artériás és vénás hálózat között jön létre kóros módon. A legnagyobb veszélye a vérzéshajlam. Ez az érfejlődési zavar már születésétől fogva ott van az Édesanyjának, és ha eddig nem vérzett az esély arra, hogy ezután sem fog elég nagy.

        Mindenféleképpen fokozottan oda kell figyelni a vérnyomás normál tartományban tartására. Érdemes ideggyógyásznak megmutatni magát a felvételt. A kezelése, ha szükséges, katéteren keresztüli elzárása a bevezető verőérnek. Ezt általában akkor végzik ha már vérzés lépett fel, vagy nagy méretű. A szédüléses panaszokért azonban nagy valószínűséggel nem ez felelős, tekintettel az elhelyezkedésére. Emellett az agyban kisér betegségnek megfelelő kis agyi lágyulásos gócokat is leírtak a "nagyagyban" és az agytörzsben is, ezért mindenféleképpen további vizsgálatok pl. nyaki UH, kardiológia lenne szükséges.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-14 09:37:02; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 12:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: