• Szédülés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő, Doktor Úr ! Decemberben kisebb ütés érte orrnyergemet, amitől kicsit szédültem 2 napig. Miután ez elmúlt, folytattam szokásos teendőimet, de 2 hét múlva egy nagytakarításos hétvégén forgó szédülést tapsztaltam 2x ( éjszaka és reggel ). Kivizsgáltak, de mivel a tünetek enyhültek, a forgás nem tért vissza és lassan elmúlt a rossz közérzet, el is felejtettük a dolgot. Jan végén 1 hétre, enyhe bizonytalanágérzet formájában visszatért a szédülés, de hamar elmúlt. Február elején, a visszatérő szemgyulladásaim sokadika megérkezett : újból episcleritis a bal szemen, amit kb 6 hétig szteroidokkal, szemnyomás csökkentővel kezeltek ( ez a gyulladás sokkal makacsabb volt mint az előzők, amik 5 nap alatt maradéktalanul elmúltak ). A szemem pirossága, fájdalmai megszüntek, de néha mintha a szemgolyót, vagy a szemüreget "érezném", nem fáj, csak úgy tűnik mintha ott azért valami mégsem lenne rendben.( OCT, látótér, egyéb műszeres szemészeti vizsgálatok: OK ) Ezt még a mai napig is hetente kb 1-2x érzem. Pont a visszatérő szemgyulladások miatt most alaposan kivizsgáltak: szerológia, immunológia, UH, labor, fogászat, Fog, tüdőgondozó, nőgyógy negatív. Neurológia negatív, de mivel a koponya MRI-n láttak pici demyelenizációs gócokat, Neur. klinikán SM-re megvizsgált szakorvos, aki azt mondta hogy nem vagyok sm-es, a demyel. gócok szerinte nem kórosak, nem is biztos hogy demyielinizációk. Sajnos azonban 2 hete újabban szédülök, émelygek, zsibbad mindkét karom időnként ( ezt a sm-es drnőnek elmondtam, de szerinte ez sem sm jel az esetemben ) és néha, kb 2 naponta 1x sípol is a fülem kb 10 mp-ig, majd halkulva elmúlik. De észrevettem, hogy a számítógépnél mintha rosszabbul látnék, és néha a számítógép vibrálása kifejezeten erősíti a szédülést, sőt hányingert idéz elő. Amikor nem számítógépezek, a látásommal nem hoznám összefüggésbe az akkor is megjelenő szédülgetést... A tüneteim ismeretében kérdésem sok van: 1) neurológián mind az általános, mind a koponya MRI vizsgálatok alapján nem találtak okot. Lehetséges mégiscsak, hogy az ütés következtében valami idegi probléma van, amit nem lehet egyszerűen kimutatni? Úgy hallottam, hogy a vibráló, stroboszkóp jellegű villódzások különböző idegi problémákra rosszul hatnak. 2) miután negatív az 1 héttel ezelőtti utolsó szemészeti kontrollom is, lehet-e hogy a szédülés mégiscsak valamiféle szemészeti problémával függ össze ? Igen zavaró, hogy nem tudok dolgozni a számítógépen, mert erősödik a rosszullétem ha a monitorra nézek ! Mitől lehet hogy néha "érzem a szemem és szemüregem" ? 3) Az MRI-n látott eltérés a következő: "centrum semiovale magasságában centralisan subcorticalisan ill. cella media magasságában egy-egy fokozott jeladású, v.s. demyelinisatios góc van, amely elsősorban vasc. eredetre utal. Vél: bizonytalan gócok bal oldalon a fehérállományban. Fél év múlva kontroll." Ez is a bal oldalon van, mint ahogy a bal szememre jön vissza már 4 éve a szemgyulladás. És inkább a bal fülem sípol, bár már a jobb is 1x . Miután a szakrendelő neurológusa a Neurológiai klinikán autoimmun betegségek hátterének felderítését kezeményezte, de "csak" sm-es specialistáig jutottam el, kérdezem, hogy hogyan kellene tovább mennem egy esetleges idegi alapú autoimmun betegség kivizsgálása irányába ? Úgy tudom nem csak az sm autoimm jellegű, és jár visszatérő episcleritissel. 4) Ha nyaki gerinc eredetű lenne a szédülés ( időnkénti karzsibbadások miatt, amik most a jelenlegi szédüléssel együtt jelentkeztek először) akkor belefér a ritkán, de mégiscsak a mostani tünetkörben megjelenő fülzúgás és a monitorozásra rosszabbodó szédülés érzet? 5) Ha fül eredetű a szédülés, akkor is előfordulhat hogy a monitorozás rossz hatással van rá ? 6) Ezüst kolloid mint gyulladás csökkentő, arany kolloid mint idegrendszer segítő, búzafű mint "csodaszer" ajánlottak-e ilyen esetekben ?? Elnézést kell kérnem hogy ilyen hosszan írom a problémámat, de sajnos olyan sokan vizsgálnak, és már minden orvos úgy tűnik "elvesztette a motivációját" a problémáimban ( a szakr. neurológusa pl. már Frontint írt fel, hogy már nincs más ötlete, persze a tüneteim ugyanúgy megvannak...; szemész rendszeresen megnéz kontrollon, mondja minden kitűnő és hazaküld; otoneurológusnak utolsó ötlete a nyaki meszesedésre rtg volt, ami negatív lett...). Szükségem lenne egy "DR House"-ra, Ön tudna segíteni kérem :o)) ?? Türelmét és válaszát előre is nagyon köszönöm ! Sz Zsuzsa

        WEBBeteg szakértő válasza a szédülés témában

        Kedves Zsuzsa!

        Véleményem szerint "idegi eredetű autoimmun betegség" irányába kutakodni felesleges, mivel az MR-en leírt gócokat vascularis eredetűnek tartották, azaz az agyban lévő kiserek valamikori károsodása okozta az idegpályák burkának pusztulását. A panaszok alapján én is leginkább nyaki  gerinc eredetűnek gondolnám a szédülését, karzsibbadását. Ehhez nem feltétlenül szükséges a nyak meszesedése, elegendő a gerinc melletti izmok merevsége, "görcse" is.  Az, hogy a monitor előtt panaszai fokozódnak szintén ezzel, illetve a szemizmok elfáradásával hozhatók összefüggésbe. Próbáljon meg masszázsra, gyógytornára, fizikoterápiára  járni, illetve a monitor előtt kb. 20-30 percenként szem illetve nyaktornát végezni. Nagy valószínűséggel ezektől az egyszerű dolgoktól panaszai mérséklődni fognak.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-10 21:22:45; Megválaszolva: 2011. szeptember 29., 11:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: