• Sclerosis Multiplex

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Betegségem 1993 szeptemberében jelentkezett először szédüléssel, szemmozgással és hányással. CT nem mutatott ki semmit, MR vizsgálat magas intenzitású gócokat mutatott ki. Agyvizet is vettek és az MR vizsgálat eredményével együtt SM betegséget állípítottak meg. Ekkor kaptam egy szteroidos kezelést, majd 14 évig nem jelentkezett a betegség. Most két éve jelentkeztek ismét, újból elmentem MR vizsgálatra nem sok változás történt.Metoclopramide tartalmú infúziót kaptam, per os betahistin (T.Betaserc) 3x16 mg, thiamine/pirydoxine/ cyanocobalamin (Drg. Neurobin forte) 3x1 drg. adásában részesültem és most másnaponta interferon beta-1b injekciót adok be magamnak január 6.-a óta. Az Injekció mellékhatásai elmúlottak. Azért javasolták az injekciózást mert a szédülés, hányás egyre többször jelentkezett. Na most január óta 11-szer jelentkezett nálam ez a betegség. Most megint kivizsgáltak és fül MR vizsgálatra küldtek. Mivel siket is vagyok és hogy az egyensúlyzavarra gondoltak. Negatív lett a gégésszel konzultálva. Erre azt a választ kaptuk az idegorvostól hogy lehet egy kis góc okozza amit nem mutat ki a vizsgálat és hogy lehet mégse ezek a tünetek nem az SM tünetei, mert a tünetek már nem napokig tartanak csak pár óráig de többször. Utoljára 2009. 04. hónapban voltam kórházba úgyan ezekkel a gyógyszerekkel kezeltek. Mit tegyek hogy a panaszaim ritkábban jelentkezzenek? Szeretném az Ön véleményét kérni. Mit javasol?

        Előre is köszönöm: Ferencz Szilvia

        WEBBeteg szakértő válasza a Sclerosis Multiplex témában

        Kedves Szilvia!
         
        A rövid ideig tartó heves szédülések, főleg a fej- vagy testhelyeztváltoztatás provokálja őket, a belső fülben lévő egyensúlyozó szerv fokozott érzékenysége miatt jelentkezhetnek. Ezt a típusú szédülést jóindulatú, rohamokban jelentkező, helyzetváltozáshoz köthető szédülésnek nevezzük. Van egy speciális torna, amelynek rendszeres végzése mérsékelheti a panaszokat. Néhány nap múlva ezen a portálon hozzáférhet majd a torna leírásához.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-24 16:02:02; Megválaszolva: 2011. szeptember 27., 16:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: