• Koponya MRI szemészeti góckutatás miatt

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/ Doktor Úr ! Szemészeti góckutatás keretében sikerült elküldetnem magam koponya MRI vizsgálatra, mondván hogy minden góckutatási terület negatív eredményt adott, de a fejembe még sose néztünk be... Így ma már a kezemben van az eredmény amit most tisztelettel bemásolok, és kérném szíves véleményét : "A kamrarendszer a kp. vonalban helyezkedik el, norm. tágasságú, szimmetrikus.A IV. kamra a helyén van, norm tágasságú. A kisagy-hídszöglet szabad. A centrum semiovale magasságában centrálisan, subcorticalisan, ill. a cella media magasságában egy-egy, fokozott jeladású v.s. demyelinisatios góc látható, melynek hátterében elsősorban vasc. eredet feltételezhető. A külső liquorterek diffúze tágak. A basalis erekben megtartott signal void. MR angiographias mérésen a basalis erek norm. lefutásúak,rajtuk kontúr és kaliber egyenetlenség nem igazolódott. Kóros érképlet, aneurysma nem látható.Vélemény : Bizonytalan gócok a bal oldalon a fehérállományban. Klinikum függvényében, ill. fél év múlva kontroll jav." Kérem szíves véleményét, hogy ez a probléma hogyan orvosolható, lehet hogy a szem gyulladásaim hátterében ( amelyek 4 éve kb 3-4 havonta megújulnak ) ez áll? Egyébként neurológiai tüneteim nincsenek, csak elszórt szemüregi/szemkörnyéki fájdalom maradt meg a legutóbbi szemgyulladásomból, amelyet 1,5 hónapig szteroidokkal kezeltünk. Szemorvosom szerint a szemem szárazsága okozza ezeket az elszórtan jelentkező panaszokat szteroid kúra óta fennmaradt, bár ritkuló panaszokat. A napokban jelentkeztek új tünetként a sípoló fülzúgás, amely kb 30 mp tart, majd halkulva elmúlik. Eddig talán 3x jelentkezett. Kérdésem hogy mi a teendő, orvossággal, életmód/táplálkozás változtatásával javítható-e a kialakult agyi kép, mik lehetnek a következményei, mennyire veszélyes ez ? Válaszát előre is köszönöm, Tisztelettel, Sz Zsuzsa

        WEBBeteg szakértő válasza a MR lelet témában

        Kedves Zsuzsa!

        Az MR leleten leírt demielinisatios góc lehet vascularis eredetű (azaz kisérbetegség talaján kialakuló) illetve lehet gyulladásos eredetű (pl SM). Mind a két esetben az idegrostok "burka" károsodik. Nem tudom milyen szemgyulladása van, de úgy gondolom érdemes lenne ideggyógyászt is felkeresnie, aki a részletes kikérdezéssel, vizsgálattal, esetleg egyéb vizsgálatokra való utalásával biztosabbat tudna mondani. Az Ön által leírtak alapján terápiás javaslatot mondani nem tudok.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus



        Kérdés: 2009-04-16 11:32:44; Megválaszolva: 2011. szeptember 26., 11:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: