• Arc és száj félrehúzódása

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Web-orvos!

        Egy ismerősömnek kb. két hete erős fejfájással (egyébként nem fejfájós) szemfájdalommal, arcduzzanattal járó rosszulléte volt. Beszélni alig tudott, elferdült a szája. Az orvosa szerint egy vírusos fertőzést kapott el, ez okozta nála a szája elhúzódását. Most fizikoterápiás kezelésre jár.(15 kezelést kap). A kérdésem az lenne, hogy enyhe agyvérzés okozhatta-e ezt a panaszát, de a kezével, lábával nincs semmi. A vérképe jó, a vérnyomásával sincs baj, nem magas. Talán mostanában elég stresszes volt az élete, de nem egy "idegbeteg" ember, inkább magában tartja az idegeskedését. Azt szeretném még kérdezni, hogy esetleg huzat is okozhat ilyen szájferdülést? Ha lejár a fizikoterápián a kezelés és nem javul az arca, meddig tarthat ez az állapot?

         

        Nagyon köszönöm a válaszát, üdvözlettel.

        WEBBeteg szakértő válasza a arcidegbénulás témában

        Kedves Kérdező!
         
        Ismerősének a leírása szerint egy úgynevezett arcideg bénulása van, mely nem "agyi eredetű", hanem az arc mozgatásáért felelős agyideg bántalma okozza, ami leggyakrabban vírusfertőzés után alakul ki. A fizikoterápia jó hatású, de az otthoni arctorna is nélkülözhetetlen. Érdemes tükör előtt csücsörítve a szájjal körözni, felfújni az arcot, lufit fújni, rágózni és naponta többször átmaszírozni az egész arcfelet. Ha súlyos a károsodás gyógyszert is szoktunk javasolni, szteroidot, vírusra ható szereket. Ha 15 kezelés nem javít, folytatható. Az, hogy a javulás milyen mértékű lesz, előre nem mondható meg, de ha a kezelésre jól reagál, akkor nagy valószínűséggel, hosszabb vagy rövidebb idő után teljesen vagy részlegesen javul.

        Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-10 15:00:14; Megválaszolva: 2011. szeptember 23., 14:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: