• Szédülök

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr!

        31 éves nő vagyok,sajnos egyre sűrűbben visszatérő problémával.5 éve történt meg először,és olyan erős mértékben mint akkor csak egyszer fordult elő azóta,hogy egyik napról  másikra nagyon erősen elkezdek szédülni.Legutóbb éjjel ébredtem fel,hogy szédülök,de reggelre sem múlt el,s egész nap nem enyhült,csak kb 3 nap múlva éreztem magam újra jól.Az első nap olyannyira erős volt,hogy csak kapaszkodva tudtam eljutni a fürdőszobáig,s haza kellett hivnom férjemet a munkahelyéről,mert pici babánkat képtelen voltam ellátni.A szédülést erősen fokozta az,ha jobb oldalra forditottam a felem,vagy pedig lefelé vagy felfelé néztem.Ez okból kifolyólag hányingerem is volt,de igazából semmim nem fájt és étvágyam is volt rendesen.

        A vérnyomásom tartósan alacsony mióta eszem tudom 90/60,a szédülés alatt 70/48at mértem.4 hónapja szültem,terhesség alatt a vérnyomásom normalizálódott,sem cukor,sem más problémám nem volt,csak vastablettát kellett szednem a vérszegénység miatt.Még szoptatok,habár mostanra elkezdett már apadni a tej.

        Továbbá van egy gerincsérvem derék tájon,ami elég sok problémát okoz,de a terhesség is kibirható volt és szerencsére mozgásban nem korlátoz,csak estére elfáradnak a lábaim.Néha zsibadnak és fájnak.

        Van e köze Ön szerint a gerincproblémámnak vagy az alacsony vérnyomásomnak ehhez a szédüléshez?Vagy esetleg más problémára vezethető vissza?Tudom,hogy a fokhagyma leviszi a vérnyomást ezért azt kerülöm,mert szinte elaltat,viszont furcsa jelenség számomra az is,hogy megfigyeltem,ha vöröshagymát eszem,szédülök.

        Volt,hogy szalonnasütés után másnap hajnalban nagyon szédültem,és hánytam,de semmi más nem jött csak a megemésztetlen hagyma.Aztán egész nap feküdnöm kellett,mert szédültem.

        Válaszát megköszönöm!

        Vné Brigitta

        WEBBeteg szakértő válasza a szédülés témában

        Kedves Brigitta!
         
        A leírás alapján leginkább a jóindulatú, rohamokban jelentkező, testhelyzettől függő szédülés jön szóba vagy a Meniere betegség. Mindkettő esetén a belsőfülben lévő egyensúlyozó szerv fokozott ingerlékenysége a felelős a szédüléses panaszokért, más-más mechanizmus útján. Az első egy teljesen jóindulatú szédülés, mely helyzetgyakorlatokból álló tornával kivédhető. A második esetén gyógyszeres terápia mérsékelheti a panaszokat, illetve a gyakoriságát csökkentheti a szédüléses rohamoknak. Kérje háziorvosától a kivizsgálását, aminek kapcsán ideggyógyászati és fül-orr-gégészeti vizsgálat jön szóba. A leírt gerincpanaszai nem tehetők felelősé ezért a szédülésért.


         

        Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-10 15:03:19; Megválaszolva: 2011. szeptember 23., 13:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: