• Agyvérzés - szenvedett-e a mamám és milyen károsodás érte?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T.Doktornő!

        Nagymamám agyvérzést kapott, két napig feküdt a földön, mire megtaláltuk. 2 napig kómában volt a kórházban, ma reggel magához tért, mozgatja az egyik kezét és lábát teljesen, picit kinyitotta a szemét, de általában olyan mintha aludna. A bal oldalon érte az agyvérzés tenyérnyi nagyságban. Nem tud egyedül lélegezni, gégemetszést akarnak rajta csinálni, vagy választhatjuk, hogy nem csinálnak gége metszést, és elengedjük. Ma voltam bent nála, beszéltem hozzá, megfogtam a kezét, többször megszorította a kezemet. Hall engem vajon? Vagy ez csak reflex? Mindig azt mondta, nem akar agyvérzést kapni, nem akar szenvedni, és félek most szenved. Azt szeretném tudni, hogy szenvedett e abban a két napban amíg egyedül feküdt, és most szenved, e? Illetve, hogy milyen esélyei vannak a további életre?

        Válaszát előre is köszönöm.

        Tisztelettel: Kenderesi Erika

         

        WEBBeteg szakértő válasza a agyvérzés témában

        Kedves Erika!

        Abból, amit leír sajnos pontosan nem tudom a nagymamája állapotát felmérni, ezért csak körülbelüli választ tudok adni Önnek. A nagy kiterjedésű agyvérzések, ahová az Ön nagymamája tenyérnyi vérzése is tartozik, a kimenetele sajnos elég kedvezőtlen. A betegek csak kis százaléka éli túl és a túlélő betegek között nagyon kevés az, akinek az éleminősége, önellátó képessége javul. Valószínű nem csak reflexszerű volt a reakciója amikor megfogta a kezét, reagált az érintése. Valószínű hallja, amit mondanak neki, de hogy milyen szinten érti, nem tudom megmondani. Fájdalma lehet, de hogy szenved-e ezt azoktól kellen megkérdeznie, akik ápolják Őt. Sajnos sok jó nem várható, de kérdezze meg erről a nagymamája kezelőorvosát. A reményt nem szabad feladni.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-27 14:19:34; Megválaszolva: 2011. szeptember 19., 12:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: