• Szédülés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr!

        A 67 éves (fiatalos) nagymamámnak 2000-ben kezdődtek szédüléses problémái. Akkor a középfülben egyensúlyzavart állapítottak meg. Betaserc nevű gyógyszert kapott, amit szükség esetén szedett, és a későbbiekben nem voltak komolyabb problémái. 

        2008.decemberben az erős szédülést követően 2 napig tartó hányás után a mentő már hordágyon szállította el.A kórházban értágító hatására elmúlt a szédülés, ezzel egyidejűleg a hányás is. Az alábbi vizsgálatokat végezték el: Agyi CT, doppler vizsgálat, nyaki gerinc röntgen, mellkas röntgen, gyomortükrözés, hallásvizsgálat, szemészet, reumatológiai vizsgálatok(ultrahangos kezelés, gyógytorna). A kórházban az Őt kezelő belgyógyász minden eredményt jónak ítélt, hazaengedte, azzal a kijelentéssel, hogy "majd találkozunk ha a mentő újra behozza". Januárban ismét bevitte a mentő a kórházba, olyan állapotban mint korábban. Ekkor szintén értágító infúzió állította meg a szédülést illetve ezt követően a hányást. A kórházból való távozáskor szintén nem kaptunk megnyugtató választ, a probléma a mai napig is fennáll, több kilót fogyott, állandóan émelyeg a gyomra, nem tud enni, szédül, aggódva "várja", hogy mikor tör rá ismét a hányás, ami ha egyszer elkezdődik nem lehet megállítani. Kétségbe esve kapkodja a hányinger csillapítót, a Frontin tablettát de sajnos már egyik sem használ. Kérem segítségét azzal kapcsolatban , hogy hová forduljunk, mit tegyünk.

        Köszönettel: Négyesi Rita

        WEBBeteg szakértő válasza a szédülés témában

        Kedves Rita!

        Nagy valószínűséggel a jelenleg fennálló állandó jellegű szédülés és émelygés már a korábbi betegségre rárakódott szorongás miatt van. A frontin jó lenne rá, de lehet, hogy rendszeresen, megfelelő adagban kellene szednie. Ehhez kérjék ki pszichiáter tanácsát. Az ilyen rohamokban jelentkező szédülésnek, ha nem igazolódik centrális, azaz agytörzsi eredet, akkor a belső fülben lévő egyensúlyozó szervnek a betegsége állhat. Lehet benignus testhelyzettől föggő szédülés, amikor a hiretelen fejhelyzet vagy testhelyzet változtatás váltja ki a szédülést, vagy lehet a Meniere betegség. A pontos diganózis feállításához Fül-orr-gégészeti és ideggyógyászati vizsgálat javasolt.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-22 19:47:10; Megválaszolva: 2011. szeptember 16., 10:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: