• Mozgáskényszer

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Mostanában esténként lefekvés után furcsa érzés jön: egy kis idő múlva kénytelen vagyok a lábam elmozdítani, mert nem jó abban a helyzetben. De ezek után is mozgatnom kell néhány percenként - én úgy hívom: "ideges a lábam", mert képtelen vagyok egy helyben tartani. Egy mozgáskényszer ez a helyzet. Van, hogy fel kell kelnem, mert nem tudok fekve maradni. Néha egészen sokáig tart.

        Valamilyen vitamin hiány lehet, vagy más? Csak néhányszor volt eddig, illetve egészen kis koromban is emlékszem hasonló érzésre - de azóta nem volt.

        Köszönettel: Szántó Mária

        WEBBeteg szakértő válasza a mozgáskényszer témában

        Kedves Mária!

        Lehet, hogy egyszerűen csak magnézium hiány okozza a tüneteit, de lehet, hogy az úgynevezett nyugtalan láb szindrómája van. A magnézium hiány könnyen kideríthető, ha elezd Magne B6 vitamint szedni napi 2x1 tabl. Adagban. Ha erre megszünnek a panszai, akkor szedje kb. 2 hónapig, majd elhagyhatja,  és ha újra jelentkeznek a tünetei ismét elkezdheti.
        Ha erre nem szűnik, akkor nagy valószínűséggel nyugtalan láb szindrómája van (rest-less leg). Ennek a pontos oka ma még nem ismert, speciálisan erre a betegségre kifejlesztett terápia sem áll még rendelkezésre, de vannak gyógyszerek, melyek kedvezően befolyásolják a tüneteket. Ideggyógyászati szakrendelést érdemes felkeresnie, ha magnázium szedése mellett a panaszia nem javulnak. Addig is sétálás, rendszeres mozgás, a lábak masszírozása, hideg-meleg váltott vizes zuhanya lábakra javíthat az állapoton. Háziorvosától laborvizsgálatra kérjen beutalót a panaszok elmondása után, mert vesebetegség, anaemia, májbetegség is állhat a hátterében.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-22 19:53:09; Megválaszolva: 2011. szeptember 16., 10:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: