• Vegetativ neurózis.

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő!

        Multkor is feltettem kérdést egy olyan ügyben, hogy nekem kb. 20 vagy 25 éve megállapitották ezt a betegséget és azt mondták, hogy ezzel együtt kell élni. Sajnos ez nagyon rontotta az életminőségemet már 65 éves vagyok, de igazán soha nem volt olyan hogy teljesen jól éreztem magam, vagy nagyon ritkán Ez abban nyilvánul meg, hogy általában reggel ébredésnél vagyok a legrosszabbul, és a legkibirhartatlanabb az hogy rögtön  egy székelési inger jön rám amit le akarok küzdeni, mert általában hasmenésként jeletkezik. Van amikor sikerül de van amikor nem, aztán nap közben ez az általános rossz közérzet, különböző fájdalmakkal tart egész estig, aztán este egy kicsit jobban leszek. Kérem, hogy ezt a jelenséget magyarázza el, hogy ez miért van, illetve lehet-e ezen még segiteni. Már minden létezőt megpróbáltam, önszuggesszió, nyugtató, pszihológus, de csak átmeneti volt a javulás. A legrosszabb, hogy azt mondták szüljek egy gyereket attól lehet, hogy ez javulni fog. Hát 3 évig tényleg jobb volt, de amikor a gyerekkel volt valami, sokszor hozzám is orvost kellett hívni. Most sajnos augy néz ki, hogy ő örökölte ezt mert neki is hasonló tünetei vannak, hasmenés stb. Ha rajtam már nem lehet legalább neki hol lehet segíteni. Kérem válaszát.

        WEBBeteg szakértő válasza a pánikbetegség témában

        Kedves Kérdező!

        A vegetatív neurózis a beteg számára gyötrődést okozó testi tünetek összessége, melyeket testi kórokkal magyarázni nem lehet, szorongásos tünetek, pánikbetegség része lehet.
        A tüneteket akarattal sem előidézni, sem megszüntetni nem lehet.Teljesen váratlan helyzetekben tör a betegre. A tünetek miatt mindenféle kivizsgáláson részt vesznek, de leleteik negatívak.
        A kezelése igen nehéz, pszichiáter, pszichológus bevonása szükséges. Súlyos esetekben szükség lehet gyógyszeres terápiára, enyhébb esetben az alábbiak is segíthetnek pl. relaxációs tréning, biofeedbecak tréning, meditacio, jóga, kognitív terápia. Mindenképpen szakember vezetésére van szükség. Manapság már ezek országszerte elérhető lehetőségek. Először beszéljenek pszichiáterrel, kérjék ki annak tanácsát a megfelelő terápia kiválaszásában.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-22 20:09:27; Megválaszolva: 2011. szeptember 15., 10:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: