• Agyvízvétel /lumbálpunkció/

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő!

        Édesanyám 49 éves, MRI vizsálat diagnózisa 10 db 3-10mm-es agyi gócok, a C3-C4-es és a C6-C7-es gerinccsontok kopása. Bal válla karja időnként zsibbad, ez kihat a lapockára is. Ettől időnként szédül is, mintha elnyomná valami a vérkeringést.Egy kis masszázzsal, mozgással ez enyhül.

        Szlovákiában kezelik.Ismét ezekkel a tünetekkel fordult orvoshoz.

        Az orvos agyvízvételt javasolt neki, hogy kiderüljön mi okozza a bajt.

        Tartunk ettől a beavatkozástól.

        Kérdésem az lenne, van-e valami kockázata ennek a beavatkozásnak.Bénulás, vagy a beavatkozás után tapasztalt fejfájás okozhat-e magas vérnyomásos embernél súlyosabb dolgokat. Ezt egyébként el lehet végezni magas vérnyomásos embernél is?

        Mit gondol, nincs lehetősége  valamilyen gerictornára, vagy rehabilitációra, ami segítene ezeken a tüneteken? Nem lehetne kivédeni ezt a beavatkozást?

        Fére ne értse, nem mentegetőzni akarunk, csak szeretnénk tudni mivel mozgás hiányos életmódban él, lehet ez is sokat segítene, vagy javítana az állapotán. Nem feltétlen kéne ezt a fájdalmat átélnie.

        Válaszát és javaslatait előre is köszönjük,

        Üdvözlettel: Dancegirl

        WEBBeteg szakértő válasza a agyvíz lebocsátása témában

        Kedves Kérdező!

        Abból, amit leír szerintem nincs szükség agyvízvételre. A koponya MR-en leírt elváltozások nagy valószínűséggel kisérbetegségből származnak, melyet a magas vérnyomás okoz. A karfájdalom, a nyaki gerinc fájdalom a nyaki gerinc porckorongjainak kopásából származhatnak. A liquorvételtől nem várható plusz információ.  Ha nem volt inkább nyaki UH vizsgálat, szív UH vizsgálat lenne szükséges. A nyaki gerincre a massage, torna nagyon jó hatású, ezzel a panaszok mérsékelhetők.

        Amúgy a magas vérnyomás nem zárja ki az agyvízvételt, a következmények nem súlyosabbak, mint más betegek esetében. leggyakrabban fejfájás észlelhető, a fertőzés ritka, bénulás gyakorlatilag soha nincs.

        Üdvözlettel:   Dr. Bessenyei Mónika


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-11 12:04:57; Megválaszolva: 2011. szeptember 13., 15:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: