• Meniere szindroma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor ur/no. Pár nappal ezelőtt édesanyám /52 éves/ munka közben erőssen szédülni kezdett majd utánna hányt is több rendben, végül már nem tudott megállni a lábán annyira szédült. Természetesen rögtön mentőt hivtak. A korházban a második nap után modta a doktornő, hogy belső fül vérkeringési zavar okozhatta a problémát. Én utánna néztem és egy Meniere nevü betegséget találtam. Sokmindent olvastam de konkrétan nem talaltam feleleltet arra, hogy hogyan gyógyítható illetve ha nem gyógyítható, akkor a tüneteket hogyan lehet csökkenteni. Én sajnos nem élek közel édesanyámhoz, ezért az orvosával nem tudok beszélni csak édesapámtól tudok meg dolgokat. Ha mégis ez lesz a végső diagnozis (mert még nem mondtak véglegeset) akkor nagyon szeretném tudni, hogy miről is van szó. Hogyan segíthetnék. Segítségét előre is KÖSZÖNÖM. Egy kétségbeesett lány, aki nagyon félti az édesanyját.

        WEBBeteg szakértő válasza a középfül témában

        Kedves Kérdező!

        A Meniere betegség  tényleg a középfül betegsége, mely heves szédüléssel, hányingerrel, hányással, elesettséggel, megsemmisülésérzéssel, sokszor halálfélelemmel jár. Oka a belsőfülben lévő egyensúlyozó szerv két részét kitöltő, különböző iontartalmú folyadékok keveredése, mely a két teret elválasztó hártya szakadása miatt következik be. Ez spontán záródik, mely a tünetek megszűnéséhez vezet. Fontos, hogy az ismétlődő rohamok kapcsán halláscsökkenés is fellép, ami fontos tünete a betegségnek. A kezelése inkább tüneti, a rohamok alatt értágítók, hányáscsillapítók, nyugtatók  adása, a közti időszakban szintén értágítókat, B-vitaminokat szoktunk javasolni.


        Nem csak a Meniere betegség lehet a belső fül eredetű szédülés hátterében, lehet labyrinthitis (egyensúlyozó szerv gyulladása), benignus rohamokban jelentkező, testhelyzettől fügű szédülés (kis mészkristályok lerakódása, mely fokozottabban ingerli az egyensúlyozó szerv érzővégkészülékeit). Várja meg az eredményeket, akkor biztos pontos diagnózist mondanak majd, ne gondoljon rögtön a legrosszabbra.


        Üdvözlettel:   Dr. Bessenyei Mónika


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-12 15:13:47; Megválaszolva: 2011. szeptember 13., 14:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: