• MR lelet értékelése - gerincfájdalom

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr!

        Az MR leletem a következő:

        A lumbalis lordosis megtartott. A csigolyaperemeken kis osteophyta felrakódások láthatók. A conus medullaris a L.I. csigolya magasságában ábrázolódik. A L.III-IV. csigolyák közötti discus ép kontúrú. A L.IV-V. csigolyák közötti discus dorsalisan kiegyenesedett, compressiot nem okoz. A L.V-S.I. segmentumok közötti discus dehydralt, pereme jobb oldali túlsúllyal széles alappal előboltosul, az S.1. gyökeredéseket eléri. A jobb oldali neurofoament szűkíti a kilépő gyök megemelt. Bal oldalon az L.V-S.I. segmentumok zárólemezei mentén a T1, T2 súlyozott mérésben magas jelintenzitású Modic II. degeneratív sáv látható. A kisizületekben mérsékelt fokú arthrosis van.

        Vélemény: Mérsékelt fokú spondylosis, spondylarthrosis. Discopathia L.IV. Széles alapú jobb oldali túlsúlyú protrusio az L.V. discuson.

        A derekamon a gerincem fáj kb. 10 cm-es részen 2,5 hónapja minden nap. Emellett a bal vesémnél vagy lengőbordánál érzek néha fájdalmat. Ezt a leletet két orvos látta, mindketten más diagnózist állítottak fel. Szeretném tudni, mit tartalmaz ez a lelet. Az ideggyógyász fizikotherápiát, gyógytornát, ill. gyógyszeres kezelést javasolt, amit a jövő héten kezdek. Amit eddig javasoltak (masszázs, torna) csak még nagyobb fájdalmat okozott. Várhatok javulást, meggyógyulok már? A bal vesetájéki fájdalom összefügghet a gerincfájdalmammal? Kérem, legyen szíves a MR lelet alapján leírni, Önnek mi a véleménye, mit tartalmaz a lelet!

        Köszönettel: F. Z. Zita

        WEBBeteg szakértő válasza a gerincfájdalom témában

        Kedves Zita!
         
        Ez az MR lelet enyhe fokú meszes felrakódásokat ír le a csigolyák között, emellett az egyik csigolyák közötti porckorongon egy kicsi sérvkezdemény látható. Ezek az elváltozások felelősek lehetnek a panaszaiért. Az ideggyógyász által javasolt kezelés megfelelő. Kezdetben lehet kellemetlen a "letapadt" izmok fellazítása miatt, de a későbbiekben jó hatású.
         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-07 19:15:57; Megválaszolva: 2011. szeptember 13., 07:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: