• Izomgörcs

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

              Tisztelt DoktorNő/Úr!

         

         Egy kedves ismerősőm panaszával fordulnék önhöz. Izomgörcs problémával küzd gyermekora óta. Az elmondása szerint az apukája, nagypapája is ugyanebben szenvedett és már az ő gyermekeinél is jelentkeznek a problémák. Terheléstől függetlenül, bármikor kerülhet görcsös állapotba. A furcsa, hogy nemcsak a harántcsikolt izmai, hanem a sima izmai is össze szoktak rándulni. Ami néhány másodperctől akár fél óráig is tarthat. B6 vitamint szed és a folyadékbevitelre is figyel. A kérdésem az lenne, hogy esetleg van e más megoldás (gyógynövények, gyógyszer), vagy ez öröklödik és sajnos együtt kell vele élnie?

         

          Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a izomgörcs témában

        Tisztelt Kérdező!

        Bár az izomgörcsök oka nem biztos, hogy kiderült előzőleg a családban, vagy ki tudják deríteni, de mindenképpen javasolnám, hogy keressenek fel egy ideggyógyász szakorvost. Érdemes volna EMG vizsgálatot végezni, mellyel az izom elektromos aktivitását tudják megnézni, illetve esetleg izombiopsia is szóba jön. Vannak bizonyos örökletes izombetegségek, melyek ugyan inkább izomgyengeséggel járnak, de görcsök is jelentkezhetnek, pl. mitokondriális myopathia. Ezeknek a kórképeknek a kezelése sem egyszerű, általában inkább tüneti kezelés létezik. Azonban mindenképpen érdemes volna a végére járni, mert akkor tudunk hatékonyabban segíteni.


        Tisztelettel:

         Dr. Szamosi Szilvia


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-08 20:08:35; Megválaszolva: 2011. szeptember 13., 06:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: