• Myelopathia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Néhány hónappal ezelőtt folyamatos alsó és felső végtag zsibbadás, már-már elviselhetetlen alsó és felső végtagi, ill. nyaki,- váll tájéki fájdalom miatt mentem el orvoshoz. Nem írom le részletesen, mert túl hosszú lenne, a lényeg, hogy a nyaki gerinc MRI vizsgálat a következőket mutatja: a nyaki lordosis kiegyenesedett. A C III-VII szakaszon a csigolyák hátsó peremén levő spondylosis és a discus protrusiok a C IV-es, C V-ös és C VI-os discusok szintjében elérik a gerincvelőt, azt mérsékelten comprimálják, a gerincvelőben körülírt myelopathiara utalo jelintensitas látható. A C V - VI discusban nagyobb, a gerincvelő bal oldalát és a bal gyököt is comprimalo hernia is igazolódik.
        A lumbalis gerinc vizsgálata spondylosist, kisizületi arthrosist, multiplex Schmorl-herniát, az I-IV csigolyákban kis haemangiomát mutat.
        A kérdésem igazából legfőképp a nyaki résszel kapcsolatos.Milyen következményekkel járhat a myelopathiát okozó nyaki porckorongsérv?
        Tulajdonképp az Ön véleményére lennék kíváncsi egy esetleges műtét lehetőségét figyelembe véve. Mi  lehet a kockázata a műtét elhagyásának, ill. elvégzésének? A fenti diagnozis ismeretében van-e valami más alternatíva mint a műtét, esetleg lehet-e következtetni arra, mekkora az esélye egy nyaktól lefelé bekövetkező bénulásnak, és meg lehet- e becsülni azt az időintervallumot, amikor már nem lehet tovább húzni műtét nélkül, vagy ez a betegség mielőbbi műtéti beavatkozást igényel-e?
        Ami esetleg még fontos, hogy 39 éves vagyok, nyaki, vagy a gerincet bárhol érintő balesetem nem volt.

        Válaszát várva üdvözlettel:
        Dienes Ági

        WEBBeteg szakértő válasza a végtagzsibbadás témában

        Kedves Ági!

        A nyaki gerincen leírt elváltozások által okozott elsődleges tünetek azok, amikkel Ön az orvoshoz fordult. Súlyosabb esetben, ha a gerincsérv nő, akkor erősebb, állandó fájdalmat okozhat, végső esetben a kar izmainak gyengesége alakulhat ki, érzészavarral. Addig nem szoktuk a műtétet javasolni, amíg konzervatív terápiával pl. fizioterápia, gyógyszeres kezelés lehet a panaszokon javítani. A műtét abszolut indikációja az izomgyengeség kialakulása. A műtéti kockázat nincs olyan jelentős fokú, mint ahogyan az a közvéleményben elterjedt. Ha szükségessé válik, akkor nem kell tőle félni.

        Üdvözlettel:   Dr. Bessenyei Mónika


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-06 15:28:11; Megválaszolva: 2011. szeptember 12., 14:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: