• Epilepsziás roham

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm!

        Tanácsot szeretnék kérni! Történt velem olyan dolog,hogy a páromnak hirtelen jövő epilepsziás rohama volt,soha nem volt még ilyen neki,és soha nem láttam még ilyet! Vonaton voltunk,és velem volt a 2 gyerekem is.Gyorsan jött a mentő,a gyerek ordított,hogy ne haljon meg,stb.Ez engem annyira megviselt,hogy azóta / ez 1 hónapja történt/,állandóan ez van az eszembe,nemtudok éjjel aludni,és állandóan ezt látom magam előtt,ahogy kiakadt a szeme,rángatózott,és elájult.És ha itthon van,vagy együtt vagyunk,állandóan nézem a mozdulatait,a szeme járását,hogy kiakad-e,megmozdul-e,stb.2-szer hittem már azt,hogy rosszul lesz,sírva fakadok,hogy jól van-e,hívjam-e a mentőt,és közbe semmi baja.Nem merek vele sehova menni,még a boltba se,mert félek hogy megint rájön a roham.Soha nem vagyok nyugodt,és nemtudom meddig lesz ez így.Mindig őt nézem.Kérem segítségét,amit nagyon köszönök! A.Ágnes

        WEBBeteg szakértő válasza a epilepszia témában

        Kedves Ágnes!

        Az epilepsziás rohamban manapság már nem halnak bele az emberek, maximum akkor, ha ugynevezett status alakul ki, mely során az epilepsziás rosszullétek nem állnak le illetve nem állíthatók le. Nem kell annyira félni ettől a betegségtől. Sajnos a társadalom szemében ez a megbetegedés még mindig megkülönböztetést jelent, pedig nem másabb, mint egyéb krónikus megbetegedések pl. a cukorbetegség, szívbetegség. Valahogyan az utóbbiakat mégis könnyebben elfogadják.

        Ha jól értem a férjének összesen egy rohama volt. Arról nem írt, hogy történtek-e vizsgálatai. Egy roham után epilepszia ellenes gyógyszert csak akkor szoktunk beállítani, ha nagy az esélye egy újbóli roham ismétlődésének, pl. agyfejlődési zavar, régebbi agyi keringészavar, agydaganat áll a háttérben. Gondolom a kivizsgálást megfelelően lefolytatják majd.
        A legfontosabb, hogy Ön nyugodjon meg, nem kell félni a betegségtől. Ha ismétlődne a roham ne féljen, fordítsa oldalra a férjét, és vigyázzon ne üsse meg magát, esetleg ne essen le. Fontos, hogy lefogni nem szabad, és a szájába sem szabad dugni semmit. A roham 5-10 percen belül magától leáll, ha nem mentőt kell hívni. Nem fog meghalni, nem lesz semmi baja a roham lezajlása után. Bezsélgessen el erről a gyerekekkel is, kezeljék ezt a dolgot teljesen természetesen, ők se féljenek. A férjének is akkor segítenek feldolgozni a történteket, ha ugyanúgy kezelik, mintha egyéb betegsége lenne.



        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-17 22:34:40; Megválaszolva: 2011. szeptember 06., 13:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: