• Autoimmun betegség öröklődése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot kívánonk!

        Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy férjem I.cukorbeteg. A családjában senkinek nincs cukorbetegsége még II. típusu sem. Nekem hálistennek nincs betegségem ezért gyermeket vállaltunk, de nyolc hónapos terhes voltam amikor férjemnél kiderült, hogy a cukorbetegség mellé társult Sclerosis multiplex (MRI arra utaló jel) a családban SM sincs senkinek megnéztük a családfát több generációra(4-5-re) visszamenőleg. A gyermekünk egészséges mint a makk most volt 1 éves. De félek, hogy a későbbiekben ne, hogy legyen valami baja. Meg szeretnénk második babát is. De nem merek, hogy nehogy örökődjön a betegségek főleg az SM. Ez lenne a kérdésem is , hogy a SM mennyire örökletes. Mert a neurologusunk azt mondta, hogy vírus fertőzés meg a cukorbetegség szövődménye és nem öröklődik. De több orvos véleményét szeretném megtudni csak a gyerekemről van szó. Válaszát előre is köszönöm.

         

        WEBBeteg szakértő válasza a sclerosis multipex témában

        Kedves Kérdező!

        Az SM olyan megbetegedés, melynek kialkulásáért többféle tényezőt tesznek felelőssé pl. öröklődő hajlam, környezti tényezők. A vizsgálatok azt mutatják, hogy azokban a családokban, ahol az 1., 2., 3. fokú rokonok között van SM beteg,  minimálisan nő a kockázat az SM kialakulására az utódokban, mint azokban a családokban, ahol SM nem fordul elő. Egypetéjű ikreknél, ahol az örökítő anyag megegyezése csaknem 100 %-os, ott is csak 25 %-ban észlelték az SM kialkulását az ikerpár másik tagjában. Én úgy gondolom annak az esélye, hogy gyermekei SM betegek lesznek, minimálisan nagyobb, mint ha nem lenne SM beteg a családban. Ha ez nem nyugtatja meg Önt, keressen fel egy genetikai tanácsadást, ahol esetleg pontosabb választ kaphat kérdésére.



        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-13 13:23:28; Megválaszolva: 2011. szeptember 05., 14:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: