• Stroke után elbutulás jelei jelentkeztek

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr!

        Édesapám novemberben kapott agyi infarktust, nagy kiterjedésű jobb oldali agyfélteke lágyulással. Kb. 65-70% os terület (orvosa szerint)Nehezen de felépült valamennyire. Azt várták, hogy talán bottal fog tudni járni, de ő bot nélkül is szépen jár, lépcsőzik, nincs gond a járásával. Azt mondták a bal karja béna marad, és most már az ujjai is szépen mozognak, bár sután de megtud fogni vele tárgyakat. Viszont ami kétségbe ejtő, hogy egyre inkább az elbutulás jeleit vélem és véljük felfedezni rajta. Úgy érezzük, hogy egyre rosszabb napról napra a helyzet. A keze szépen javul a szellemi képessége pedig romlik. Kezelésként sermion tablettát kap, vérnyomáscsökkentő tablettát, vérzsír ellenit, aspirin protect-ot, és ginkgot adunk még neki. Egyre többször keveri a napszakokat, ha délben alszik akkor este azt hiszi reggel van, éjjel mászkál, kapcsolgatja a villanyt, nyitva hagyja a vizet (sugárban), kitalál dolgokat ami nem igaz, valamelyik nap megkérdezte Édesanyámtól, hogy ki volt ez a kislány (én rám mondta, 31 éves vagyok), nincs önkontrollja. Még a gyógyszereket is el kell dugni előle, mert hiába kapja meg a nap adagot, gondol egyet és többször is rászed mondván, hogy ő még a gyógyszerét sem kapja meg. Sorolhatnám a sok sok kétségbe ejtő dolgot,egyre kiállhatatlanabb, veszekszik és azt mondja, hogy a családja csinál belőle hülyét, pedig mi vagyunk a fogyatékosok.. de inkább azt kérdezném Öntől, hogy vajon lehet-e valamit tennünk? Máskor meg napokig olyan jól van mint régen.. Beszámítható, tudja mit csinál, aztán újra rövidzárlat következik. Volna e értelme pszichiátriai vizsgálatnak? Az agyi infarktus kötelező velejárója a szellemi leépülés? Javulás is bekövetkezhet? vagy hosszú távon mire kell felkészülnünk?
        Köszönöm előre is a válaszát,
        üdv. Mariann

        WEBBeteg szakértő válasza a stroke témában

        Kedves Mariann!

        Stroke után gyakran előfordul a fokozatos szellemi hanyatlás. Sajnos ezt az állapotot megállítani nem lehet, csak késleltetni. Érdemes pszichiátert felkeresniük, mert a kellemetlen tüneteken pl. pakolászás, dühkitörés, alvászavar, megfelelő kezeléssel lehet segíteni. Lényegi javulásra sajnos nem számíthatnak, csak a lassabb vagy gyorsabb hanyatlásra, aminek a mértéke szintén nem határozható meg.


         


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2009-02-10 22:02:02; Megválaszolva: 2011. szeptember 05., 11:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: