• Epilepszia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        2001-ben oligodendrogliomát állapítottak meg nálam, melynek előjeleként csak roszullét, tompa fejfájás jelentkezett. A daganatatot MR-el három havonta ellenőrízték, változás nem állt be, azóta is hathavonta járok kontrollra. A daganat 3x6 cm. 2004-ben nagy epilepsziás rohamom volt, mely után gyógyszerre, gyógyszerekre próbáltak beállítani. Ez mind a mai napig nem sikerült. A daganat az agy állományában van, 2001-ben Pécsett a műtét elől elzárkóztak, most mivel az epilepszia nem fogható semilyen gyógyszerrel felajánlották a műtétet, most viszont  én nem vállalom, hiszen túl nagy a kockázat. Az idén rokkantnyugdíjas lettem. Sajnálom a kezelőorvosomat, aki lelkiismeretesen biztosan minden lehetőséget kipróbált, sajnálom a gyermekeimet, akiket egyedül nevelek, édesanyámat, mert egyedül nem közlekedhetek, hiszen az erejüket, idegeiket felőrli, hogy állandóan mellettem legyenek. Tavaly voltam Budapesten az Epilepszia Centrum profeszoránál aki mindenképpen gyógyszeres kezelést javasolt, csak akkor jöhet szóba a műtét, ha a daganat növekedésnek indulna. A rohamok egy-két pillanatig tartanak, de úton útfélen támadnak. Elég nehéz elviselni, felülírja az életemet, új párkapcsolatot kialakítani. A legfőbb kérdés mégis az, hogy milyen gyógyszerkombináció az, amivel esetlegesen lehetne segíteni a problémán. (Jelenleg szedett gyógyszerek Zonegran, Trileptál, rivotril, és mivel állandóan ezen agyalok, spitomin) Válaszukat köszönöm

        WEBBeteg szakértő válasza a epilepszia témában

        Kedves Kérdező!

        A gyógyszeres kombinációk lehetősége viszonylag nagy epilepszia terén, mivel több olyan jó szer van, ami kombinálható egymással. Nem tudom miket szedett korábban, milyen kombinációkat próbáltak ki. Biztosan a lehetőségek szerint már többfélét. Így meghatározni, hogy mi a jó gyógyszerkombináció nem lehet, mert minden betegnél más-más kombináció lehet hatásos. Sokszor nem elég a kettős kombináció, három sőt négy gyógyszer szedése is szükséges, máskor csak az adag kicsi emelése is eredményre vezet. Beszélje át a változtatás lehetőségét a kezelőorvosával, ő ismeri a korábbi terápiáját. Daganatos megbetegedéseknél a régebben használatos szerek is szóbajönnek a rohammentesség érdekében, bár ezeknek több mellékhatása van (de ezek nem minden esetben jelentkeznek).

        Üdvözlettel:   Dr. Bessenyei Mónika


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-09 15:05:34; Megválaszolva: 2011. szeptember 05., 09:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: