• Parkinson kór

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        kedves doktornő! érdeklődnék mivel van egy tzenhat éves testvérem aki parkinzon beteg és mindig az mondják nem tudják a gyogy modot mivel ilyen fiatalon még nem jelentkezet még ez a betegség ön mit gondol eröl mi a véleménye

        WEBBeteg szakértő válasza a Parkinson kór témában

        Kedves Kérdező!

        A Parkinson kórnak van egy fiatalaon, serdülőkorban kezdődő fajtája. A betegség kialakulásáért itt is a dopamin hiány a felelős, csökken azoknak a sejteknek a mennyisége az agyban, amelyek ennek az anyagnak a termelődéséért felelősek. Azt, hogy pontosan mi indítja be ezeknek a sejteknek a pusztulását ma még nem tudjuk biztosan.  A kezelése ugyanaz, mint a felnőttkorinak, de minél később kell a dopamin pótlást bevezetni, mivel a dopa-ra való válaszreakció egy idő után csökkenhet. Van lehetőség úgynevezett dopamin pumpa beültetésére. Ez egy igen egyenletes dopamin eloszlást tud biztosítani és ezzel csökkenthető a mozgásteljesítmény ingadozása. Ha dopamin adagolásra van már szükség, akkor ezt javasolnám, bár drága és jelenleg nem támogatott Magyarországon. Számos jó készítmény van, ami javíthatja a tüneteket, de dopamin tartalmaznak, mindenképpen ezekkel kellene kezdeni a kezelést.  Sajnos tényleg nincs úgymond gyógymódja, tehát meggyógyítani enm lehet, a tüneteken lehet javítani.



        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-03 20:31:12; Megválaszolva: 2011. augusztus 30., 20:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: