• Van gyógymód a problémánkra?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        34 éves nő vagyok és a fiammal együtt aki most 14 éves (valószinűleg örökölte) olyan problémánk van, hogy a két kezünk de csak csuklótól lefele egyszerre mozog. Nem tujuk másképpen mozgatni! Pl: ha ökölbe szorítom az egyik kezem és a másikkal írok az ökölbe szorított kezemben is mozognak ugyanazok az ujjak, vagy ha az egyik kezemmel megvakarom pl.a fejem a másik kezem is vakaró mozdulatot csinál, és ez így elég kínos társaságban.Nekem pl. munkavállalásnál is ezt figyelembe kellett vennem. Felszolgálói állásra még csak nem is gondolhattam, képzelje csak el mi történne, ha az egyik kezemben tányérok lennének és a másikkal meg megpróbálnék tölteni egy italt /ami másnak könnyen megy nekem képtelenség/.Kérem segítsen van erre valamilyen gyógymód? Vagy ezzel együtt kell élni?

         

        WEBBeteg szakértő válasza a tükör mozgás témában

        Kedves Kérdező!

        Utánanéztem és megtaláltam a "problémájukat". Az Önök tünetét "mirror movement"-nek azaz tükör mozgásnak nevezik. Ha egyéb panaszuk, tünetük ezen kívül nincs, akkor egyszerűen "csak" egy fejlődési varriációról van szó. A végtagok szimmetrikus mozgása csecsemőkorban természetes jelenség, ez később, az idegrendszeres fejlődésével úgymond kialszik, mivel magasabb szabályzó központok kapcsolódnak be. Az Önök esetében valamilyen öröklődő defektus miatt ez a felsőbb szabályozás nem alakul ki megfelelően. Az öröklődése domináns, ami azt jelenti, hogy az utódok szinte biztosan öröklik az adott jelenséget. Érdemes lenne azért ideggyógyászati szakrendelést felkeresniük, hogy esetleg egyéb társuló tünetet kizárjanak, esetleg koponya MR vizsgálattal agyi fejlődési rendellensségre fény derüljön. sajnos gyógymód nincs rá még napjainkban, együtt kell vele élni, úgy kell megválasztani a szakmát, hogy ez ne zavarja.


         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-01 15:35:09; Megválaszolva: 2011. augusztus 29., 10:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: