• Dr Bessenyei Mónika részére

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő!

        Nagyon köszönöm válaszát.Leírnám édesapám tüneteit és az eddig tapasztaltakat.

        Vizelettartási zavara van és nagyon sokszor ürít is egy nap, rá inkább a székrekedés a jellemző, legjobb esetben 1 héten 2x van széklete.

        Különösebb szemproblémát nem vettünk észre, ez a szemtekerezgés egyáltalán nem észlelhető, jobb szeme néha kicsit kisebbnek látszik és könnyezni is szokott a szeme.Orra is nagyon sokat folyik.

        Jobb fele határozottan gyengébb és rosszabb állapotban van, csak a jobb keze remeg és az sem mindig.A bal kezével bármit meg tud fogni és tartani, ha erre gondolt a koordinációs zavarnál, akkor talán ez nem jellemző rá.

        Semmiféle gyógyszeres kezelést még nem próbáltak ki nála, most jeleneleg is kórházban van, neurológiai osztályon, de csak izomlazítót és hangulatjavítót kap illetve gyógytorna van és masszírozás.

        1 év alatt rohamosan leromlott az állapota, már nem tud önnálóan felállni, felülni, szelleme viszont tökéletesen ép.Folyamatos fáradtságra panaszkodik, már szinte minden kifárasztja, még az evés is.

        Ülő és álló helyzetben szédűl, viszont fekve nincs ilyen panasza.

        Légzészavart sem tapasztaltunk nála, bár nem tudom, hogy ez miben mutatkozhat meg pontosan.

        Előre is köszönöm válaszát!

        WEBBeteg szakértő válasza a Parkinson kór témában

        Kedves Kérdező!

        Az, hogy a jobb oldala gyengébb inkább arra utal, hogy a bal agyféltekében valamikor lezajlott egy keringészavar, aminek következtében a jobb oldali végtagok meggyengültek. A MSA-ra a szimmetrikus tünetek jellemzőek! A mozgásszegénység, a féloldali tremor jellemző lehet MSA-ra, de Parkinson kórra is. A gyengeségérzés, az, hogy minden kifárasztja nem biztosan idegrendszeri tünet, lehet a háttérben szívprobléma is. Én mindenképpen tovább vizsgálnám az édesapját. Nem írta volt e koponya MR, EEG, carotis-doppler, agytörzsi kiváltott válasz vizsgálata. Kezelésnél értágító, vérlemezke aggregació-gátló kezelés megpróbálható, illetve az általános gyengeségérzés miatt, ha nincs szíveredet akkor a amatadine tartalmú gyógyszer is.  Érdemes lenne megpróbálni a Parkinson kórban használatos gyógyszereket is. Az állapotban romlást nem idéznek elő, maximum ha tényleg MSA-ról van szó nem hatnak.

        Üdvözlettel: Dr Bessenyei Monika

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-15 19:13:18; Megválaszolva: 2011. augusztus 25., 09:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: