• MSA diagnózis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!

        Édesapámnál multiszisztémás atrófiát diagnosztizáltak a tavasszal, a diagnózis nem 100%-os, de állítólag ezt a betegésget nem is lehet a mai orvostudomány állása szerint 100%-ban diagnosztizálni, csak annyit tudtak róla mondani, hogy gyógyíthatatlan és nem is tudják gyógyszerekkel sem kezelni, csak gyógytornával.Szeretnék viszont minél többet megtudni erről a betegségről, vagy talán még az is lehetséges, hogy nem is ez az apukám baja?Az orvosunk saját bevallása szerint is sötétben tapogatózik, nem tud mondani semmit a lefolyásáról sem.

        Nagyon szépen kérem, ha tud, írjon pár sort erről a betegségről, tüneteiről, esetleg arról, mivel lehetne édesapámon könnyíteni, javítani kicsit a tünetein, állapotán.

         

        Előre is nagyon köszönöm!

        Tisztelettel:

        egy reménykedő gyermek

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a MSA betegség témában

        Kedves Kérdező!

        Az MSA úgynevezett neurodegeneratív megbetegedés, ami az agy egyes területeinek pusztulásával jár. Összetett tünetek jellmzik, melyek közül egyes betegeknél nem kell mindegyiknek fennállni. Azt, hogy melyik tünet dominál, az dönti el, hogy az agy melyik területén kifejezettebb a károsodás. Genetikai háttere nem ismert, de családokon belüli többszörös megjelenése nem jellemző.

        30-70 éves kor között kezdődik, és általában 6-7 év alatt halálhoz vezethet. Pontos diagnózisa csak szövettani vizsgálattal lehetséges, mely csak a halál bekövetkezte után végezhető el. A jellemző tünetek és a gyógyszeres terápiára való reagálás hiánya az, ami felveti a betegség fennállásának lehetőségét. A koponya MR vizsgálaton az érintett agyi területek jelintenzitás-csökkenését írták le. Gyakran nehéz a Parkinson kórtól való elkülönítése. Az életben valószínű diagnózis állítható csak fel.
        Elkülöníti a Parkinson kórtól fiatalabb korban való kezdet, a tünetek szimmetrikus megjelenése, a DOPA kezelés hatástalansága, korán jelentkező széklet és vizelettartási  zavar, impotencia, hirtelen felálláskor jelentkező vérnyomásesés, a nyugalomban észlelhető kézremegés hiánya.

        Jellemző tünetei: mozgászsegénység, izmok merevsége, esetleg végtagremegés, szemtekerezgés  (a szemek jobbra-balra való rezgése, mely akarttól független),  végtagok koordinatios zavara, széklet és vizelttartási zavar, impotencia, légzészavar.

        Sajnos jelenleg a betegség kezelés nem megoldott. A Parkinson kórban használt szokványos gyógyszerek nem hatásosak. A gyógytornával egy ideig a mozgásteljesítmény romlása késleltethető.

        Röviden ennyiben lehet a betegség lényegét összefoglalni. Azt nem tudom megmondani, hogy az Édesapjának mi a betegsége, mivel a tüneteket, és az orvosi vizsgálat során talált eltéréseket nem írta meg. Ha ezeket megírja,akkor megpróbálok Önnek válaszolni erre a kérdésére is.

        Üdvözlettel: Dr Bessenyei Monika neurológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-13 21:04:38; Megválaszolva: 2011. augusztus 24., 18:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: