• Idegrángás alvás közben, és nappal is

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr!

        26 éves nő vagyok, boldog párkapcsolatban élek. Gyakran előfordul, hogy rángatózom alvás közben. (karrángás, lábrángás) Történt ez egyik este is, arra keltem fel hogy a páromat tiszta erőből megrúgtam. Amit álmodok az "átjön" a valóságba is. És ez már nem az első eset.Egyébként nagyon jó alvó vagyok, este lefekvéskor nagyon hamar elalszom, és mélyen alszom.  Néha nappal is előfordul, hogy a karom rángatózik, ami pár másodpercig tart. Mi lehet ennek a hátterében, illetve hogyan lehetne ezt megelőzni, kezelni?

        Válaszát előre is köszönöm!

        Üdvözlettel: Krisztina

        WEBBeteg szakértő válasza a rángatózás témában

        Kedves Krisztina!
         
        Lehet, hogy teljesen ártalmatlan dologról van szó, de állhat a hátterében epilepszia is. Alvásban előfordulhatnak betegség nélkül is végtagrándulások, ezek teljesen természetesek. A nappali végtagrángások azonban általában már nagyobb valószínűséggel kórosok, egyfajta epilepsziás rohamnak, úgynevezett myoclonusnak megfelelhetnek. Ezekhez a típusú rohamokhoz éjszakai rosszullétek is kapcsolódhatnak. Mindenféleképpen keressen fel egy ideggyógyászati vagy ha van a körzetében epilepszia szakrendelést, akkor azt, ahol a panaszai pontosabb kikérdezésével és a szükséges vizsgálatokra való továbbküldésével a pontos ok kideríthető.
         
        Üdvözlettel: Dr Bessenyei Monika


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2009-01-08 13:21:58; Megválaszolva: 2011. augusztus 24., 10:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő ! A problémáim 2 évvel ezelőtt kezdődtek. Állandó izomgörcseim vannak, főleg a lábamban. MAgnéziumhiányt néztek, de az rendben volt. NAgyon sokat fáj a lábam, izomfájdalmaim vannak. Sokszor gyengének érzem a lábaimat,...