• Epilepszia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő/Úr! 30 éves nő vagyok. Idén júliusban volt egy eszméletvesztéssel járó rosszullétem, reggel ébredés után. A neurológus epilepszia gyanújával elvégeztette az EEG és az ADEEG vizsgálatokat, melyeken izgalmi jel nem mutatkozott, az MR is negatív lett. Kiváltó okot nem tudtak kideríteni. Az ADEEG vizsgálat után még a kórházban GM rohamot kaptam. Az egyértelmű klinikum miatt Tegretolt írtak fel. Ennek szedését két és fél hónap után abba kellett hagyni a mellékhatások miatt (arczsibbadás, nehéz légzés, meglassult beszéd és gondolkodás). Kepprat írtak fel, de 1 hónap szedés után hanghatással kezdődő, (mindkét fülben hallucináció) rosszullét jelentkezett, mely szintén GM-be torkollott. A nyelvemet elharaptam, utána a tudatzavar kb 40 percig tartott. Ekkor a Keppra mellé 2*1 Frisiumot is felírtak. Így a görcsroham nem jelentkezett, viszont a GM-et megelőző és kísérő tünetek egy hét múlva újra jelentkeztek: hanghallás, olyan érzés, mintha ébren rémálmaim lennének, szorongás, félelemérzet, tudatzavar. Ez 4 nap múlva megismétlődött, akkor a Frisiumot 3*1-re emeltük. Másnap általában egész nap tartó forgó szédülésre és fejgörcsre ébredek. Dec. 30-án EEG vizsgálaton voltam, melyen izgalmi jelek most sem láthatók. A focalis-temporális tünetek miatt megpróbáljuk az oxcarbazepine-t. Fokozatosan 450-300-450 mg Trileptal szedéséig kell eljutnom. Jan. 27-én kell visszamennem a kezelőorvoshoz. Az EEG vizsgálat napján (dec. 30.) este belázasodtam, vettem be egy Rubophent, ami le is vitte a lázamat, viszont hajnali 3 órakor ismét GM rohamot kaptam, nyelvharapással, görccsel, és kb. 30 perc alatt tisztult ki a tudatom. Kedves Doktornő/Úr! A jelenlegi kezelőorvosomat lelkiismeretesnek tartom, meg vagyok vele elégedve, de szeretném más véleményét is kikérni. A családban nem volt epilepsziás beteg, ezt megelőzően nekem sem volt erre utaló tünetem, szeretném megkérdezni, hogy Ön szerint milyen kiváltó okoknak kellene utána járni, mert nagyon el vagyok keseredve, és tanácstalan vagyok. Köszönettel: Berni

        WEBBeteg szakértő válasza a epilepszia témában

        Kedves Berni!
         
        Tudnia kell, hogy az epilepszia klinikai diagnózis, ami azt jelenti, hogy annak ellenére, hogy az EEG illetve a koponya MR vizsgálat "kórosat" nem mutat, de a tünetek epilepsziára jellemzőek mondják ki. A rosszullétek, amiket leír megfelelnek epilepsziás rosszulléteknek. Sajnos a rohammentesség elérése egyes betegek esetén könnyű, mert az előnek választott gyógyszer meghozza a várt eredményt, de előfordul, hogy többszöri gyógyszerváltás, esetleg több gyógyszer kombinációja mellett válik a beteg rohammentessé. Abban az esetben ha már többszöri gyógyszerváltás ellenére sem sikerül a beteget rohammentessé tenni, akkor érdemes még részletesebb kivizsgálást végezni pl. long term EEG monitorizálás, vagy VIDEO EEG monitorizálás. Nehéz dolog türelmesnek lenni ilyenkor, de mégis arra biztatom legyen az. Beszélje át a problémákat a kezelőorvosával. A 3x1 tabl. Frisium okozhat Önnek fejfájást és szédülést, ezt is jelezze orvosának.
         
        Üdvözlettel: Dr Bessenyei Mónika neurológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-06 15:49:24; Megválaszolva: 2011. augusztus 24., 07:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: