• Leukoaraiosis-t diagnosztizáltak - Nagy a baj?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A napokban autóbalesetet szenvedtem, melynek kapcsán koponya CT készült rólam. Nem túl megnyugtató számomra annak az eredménye: kezdődő leukoaraiosis. Sok mindent olvastam azóta erről a betegségről, a tüneteiről, de eddig semmit nem észleltem azokból és nem is tudtam, hogy valami bajom lenne. Kérem szíveskedjen tájékoztatni, mi ez a betegség, ha kezdődő mivel akadályozhatom meg a további romlást? Vagy egyáltalán tehetek-e valamit ellene?

        WEBBeteg szakértő válasza a leukoaraiosis, kezelés témában

        A leukoaraiosis az agyi kisérbetegség egyik formája. Általában kísérő betegségek pl. magas vérnyomás, cukorbetegség fennállása mellett szokott jelentkezni. A kor előrehaladtával az emberek nagy százalékánál más okból készített koponya CT vizsgálat során "mellékleletként" írják le.

        Érdemes lenne részletes belgyógyászati, kardiológiai vizsgálaton átesnie, illetve carotis-doppler vizsgálaton. Ezekkel kizárhatók azok a társuló betegségek, amiket kezelni kell pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterinszint.

        Ha nincs társuló betegség, akkor is érdemes "kezelni", vagyis a folyamat előrehaladtát lassítani. Visszafordítani sajnos már nem lehet. Gyógyszeres terápiában aspirint és koleszterinszint csökkentőt szoktunk javasolni. Keressen fel a CT lelettel egy ideggyógyászati rendelést  és ott ezekben tudnak Önnek segíteni. Ha tünete nincs és jól érzi magát ne féljen, "nagy gáz" nem valószínű.

        Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Monika neurológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-12-14 20:52:02; Megválaszolva: 2011. augusztus 19., 13:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: