• Cystosus agyban

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A corpus pineale régojában változatlanul láthato egy kb 8mmes nagyságú éles konturu cystosus elváltozás,melynek megfelelően értékelhető kontrasztanyag halmozás nem látszik.Mindkét oldalon frontalis dominanciával néhány 2-3mm nagyságu lmosodott konturu hyperintens elváltozás látszik.Tünetek:migrénes fejfájás,rohamos szédülések,labilis a járásom.Az orvosom véleménye:Cystosus lváltozás a corpus pineal régiojában.Vascularis lasiok mindkét oldalon az arteria cerebri media ellátási területének megfelelően.Februárban kell menjek ujra kontrolra Pécsre.Segitségét Köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a cystosus témában

        Kedves Kérdező!
         
        A coprus pineale cysta az esetek nagy részében nem okoz tünetet. Általában koponya MR vizsgálat során mellékleletként szoktuk észlelni. Abban az esetben ha két MR vizsgálat között a nagyságában lényegi változás nincs, nagy valószínűséggel a későbbikebne sem lesz. Úgynevezett fejlődési rendellenességként tartják számon.
        Ha a frontalisan elhelyezkedő elváltozásokat vascularis jellegűnek minősítették, akkor ennek megfelelő irányú vizsgálatok szükségesek még pl. carotis-doppler vizsgálat, véralvadási faktorok vizsgálata. Ha bizonytalan a vascularis eredet, akkor VEP (vizuális kiváltott válasz) illetve gerincvíz vizsgálat szükséges, hogy esetleg a sclerosis multiplex lehetőségét kizárják. Ez az a betegség ami még demielinisatio hátterében állhat. Menjen vissza mindenféleképpen ideggyógyászati rendelésre, és ott a leletek alapján az esetleg szükséges vizsgálatokat még előírják.
         
        Üdvözlettel: Dr Bessenyei Monika neurológus
         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-12-11 10:00:43; Megválaszolva: 2011. augusztus 19., 11:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: