• Menieré szindróma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        TISZTELT DR ,SZERETNEM MEGTUDNI MI OKOZA A BETEGSEGET?

        WEBBeteg szakértő válasza a menieré betegség témában

        Kedves Kérdező!
         
        Menieré betegségben a belsőfülben lévő egyensúlyozó szervben, a labyrinth-ban lévő hártyás labyrinthus erôsen kitágul, amely a kórosan fokozott endolympha (hártyás labyrinthot kitöltő folyadék) produkcióra vezethetô vissza. Nincsenek pontos ismereteink arról, hogy a fokozott endolympha produkció mire vezethetô vissza. Felmerült már ér eredet, allergiás eredet szerepe egyaránt.  Napjainkban leginkább az alábbi magyarázatot fogadják el a rohamok kialakulására: az endolympha-teret határoló membránok idônként megrepednek, a magas kálium tartalmú endolympha a perilymphával (hártyás labyrinthot körülvevő folyadék) keveredik, és megbénítja azokat az idegrostokat melyek az egyenúlyozó szervtől az agyba viszik az információt. A sérülés órák alatt záródik, a normális ionegyensúly helyreáll, az idegrostok működése rendeződik..
         
        Üdvözlettel: Dr Bessenyei Monika

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-29 20:34:20; Megválaszolva: 2011. augusztus 16., 18:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben: