• Stroke-jellegű rosszullét

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözletem! A kérdésem neurológiai és pszichiátriai jellegű. Okozhat-e gyógyszer-és alkohol fogyasztással kapcsolatos szenvedélybetegség stroke-jellegű tüneteket? Évekig voltam súlyos depressziós, amire rengeteg gyógyszert szedtem, sajnos eléggé öszevissza. Többször voltak rosszulléteim, de kétszer volt olyan, amiről akkor én is és az orvosok is azt gondolták, hogy pszichiátriai probléma. Most azonban utánaolvastam a stroke tüneteinek, és ijesztő hasonlóságokat véltem felfedezni. Az általános bizonytalanságérzés, szédülés, hányinger, verejtékezés és remegés mellett az egyik lábam nem engedelmeskedett, gyakorlatilag nem tudtam lépni, a szám egyik oldala elhúzódott és alig tudtam beszélni, valamint nyelési nehézségeim voltak. Az orvosnak is alig tudtam elmondani, hogy mi a baj, a kezelőorvosommal kellett telefonon értekeznie, aki Seduxent javasolt, amitől valóban jobban lettem, de másnap megismétlődött a roham. Ezen kívül egyszer fordult még elő hasonló rosszullét, akkor is úgy vélték, idegi alapon van. Neurológiai vizsgálatra soha nem került sor.Bár én még csak 40 éves múltam, de sajnos a családban több agyi vérellátási zavarral kapcsolatos betegség is előfordult, így most elgondolkodtam, hogy talán nem is egyszerűen a pszichiátriai betegségem tünetei voltak ezek, csak az orvosok is arra gondoltak. Azt megjegyzem, hogy a depresszióm és az azzal járó függőségeim szerencsére megszűntek, és ilyen rohamom azóta nem volt, de szédülés elő szokott fordulni. Önnek mi a véleménye, a tünetek alapján minek véli a fent leírtakat? Előre is köszönöm a választ! Anikó

        WEBBeteg szakértő válasza a stroke témában

        Kedves Anikó!

        Nehéz így utólag véleményt alkotni arról, hogy mi lehetett az évekkel ezelőtti rosszulléte. Amiket leírt, kapcsolódhatnak stroke-hoz, de ideggyógyászati vizsgálat hiányában ez nem mondható ki.Utólag pedig már nem állapítható meg. Panaszai, mivel maradványtünetek nélkül, 24 órán belül elmúltak inkább átmeneti agyi keringészavarnak (TIA-nak) felelhettek volna meg.  Kicsi a valószínűsége, hogy valódi stroke zajlott. A pszichoaktív szerek nem megfelelő adagban való szedése hasonló epizódokat okozhat. Bízzon akkori kezelőorvásában, aki biztosan felismerte volna a TIA-t.  Ha ismétlődne panasza, akkor mindenféleképpen keressen fel egy ideggyógyászati szakrendelést, ahol a szükséges vizsgálatokat elvégezhetik.

        Üdvözlettel: Dr Bessenyei Monika neurológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-21 11:45:52; Megválaszolva: 2011. augusztus 16., 14:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: