• Isiász kivizsgálása

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tudom, hogy látatlanban nehéz lehet tanácsot adni. Kb. 15 éve jelentkezett az első lumbágós tünet, azóta időről időre kínoz. 40 éves, normál súlyú, rendszeresen sportoló (gerinckímélő fittness, szobai kardiogépek) nő vagyok. Ágyam kemény, és a rendes háztartási dolgokon kívül nem végzek kemény fizikai munkát nem emelgetek zsákokat pl.) Az utóbbi időben nem is a heves fájdalom már a jellemző, hanem a hosszú ideig jelenlévő lábon lefutó zsibbadás, kellemetlen fájás. De szintén előfordul, hogy egyébként tünetmentes időszakokban egy-egy lépéskor egy pillanatnyi tűszúrásnyi fájdalom hasít a derekamba, ami aztán el is tűnik. A tegnapi nap azonban felkelés után kb. az ötödik lépésnél (addig semmi különöset nem éreztem), a bal lábam hirtelen "kiment" alólam. Léptem, és olyan volt, mintha nem lett volna lábam. Ezt az esést még "megfogtam", megkapaszkodtam, és automatikusan tovább haladtam. Újabb öt-hat lépés után azonban egy még teljesebb érzéskiesés ért el, mintha egy szakadékba léptem volna, nem a lábamra. Itt teljesen összecsuklottam. Lábam, mintha a térdeimre ülnék, magam alá csuklott, kificamodott. Tkp. még ez az esés is szerencsés volt, hiszen bárhol eleshettem volna: beverhettem volna a fejem egy bútor sarkába, vagy lehettem volna egy úton, egy autó előtt. Szerencsére, az elmúlt 24 órában nem ismétlődött meg a tünet, de most már félek, hogy bármikor, ugyanilyen hirtelen és váratlanul meglephet. Kérdésem: ilyen jellegű tünetet okozhat a már leírt lumbágó/isiász ? Tényleg bármikor megismétlődhet vagy esetleg köze van ahhoz, hogy a dolog közvetlen felkelés után történt(akkor nem éreztem sem zsibbadást, sem szúrásokat, semmit) Hová, milyen orvoshoz forduljak kivizsgálásért? Kell a háziorvostól beutaló? Mi a kivizsgálás menete, mennyi ideig tart, lehet-e ambulánsan végezni? Mik a kilátásaim a kivizsgálás után, hogyan kezelhető a betegség?

        WEBBeteg szakértő válasza a gerincsérv témában

        Tisztelt Kérdező!

        Úgy gondolom, hogy a leírás alapján miharabb menjen el egy ideggyógyászati szakrendelésre, erre a háziorvostól kaphat beutalót. Ezek a fent leírt tünetek lehetnek gerincsérv következményei, de pl. a porckorong gyulladása következtében is kialakulhat, vagy más olyan eltérés is okozhatja, mely a kilépő ideggyököket nyomja, és érzéskiesést okoz Önnél. Valószínűleg ambulánsan megoldható lesz a kivizsgálás, ez nyilván azon is múlik, hogy a mozgása milyen. A kezelés mindenképpen a talált eltéréstől, a diagnózistól függ. Sérv esetén a műtéti megoldáson is kell gondolkodni, ha ilyen tünetek jelentkeznek, de ehhez mindenképpen idegsebész véleménye kell a vizsgálati leletek birtokában.


        Tisztelettel, dr.Szamosi Szilvia


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-05 08:43:19; Megválaszolva: 2011. augusztus 12., 09:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: