• Tudatzavar, epilepszia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor nő/úr! A kollégánknál, aki 38 éves női irodai dolgozó, súlyos eltéréseket vettünk észre, melyre valamilyen orvoslást vagy tanácsot szertnék kérni. Minden átmenet nélkül, pár hónapja kezdődött Nála rövid eszméletvesztés és rángógörcs típusú rosszullét, melyet epilepsziás rohamnak gondoltunk. A kivzsgálásokat megkezdték, majd negatív eredménnyel útnak engedték. Az elvégzet vizsgálatok, MRI, EEG, 24 órás fent lét utáni EEG(22 órában roham)a mellében találtak egy csomót, azt műtötték, mivel mellette nyomást érzett a mellkasán, így Mammográfiai vizsgálat is volt. Nos ezután annak ellenére, hogy negatív lett minden eredmény, az irodában dühkitörések és olyan problémák merültek fel, ami ilyesztő a részéről. Alapvető dokumentumokat kever össze, a beszéde nem rendezett, néha nem értjük mit mond. Az utolsó 2 hétben volt rohama, melyhez mentőt hívtunk, ám további vizsgálatokat nem kértek. Jelenleg éber öntudatvesztése van többször, szinte 2 naponta. Kiakad a szeme beszél, de nem érteni mit akar, telefonál, de nem emlékszik rá. Tulajdonképpen nem emlékszik a rohamaira, pár prcig tart és utánna nagyon fáradt és elképesztően néz ki. Szóval szeretnénk segítséget kérni, hova küldjük tovább? A baj az, hogy mivel nem emlékszik a rohamokra ezért el sem hiszi. Ez ezekre az éber görcs nélküli rémületre vonatkozik. Már a cukorbetegségre is gondoltam, ha agyilag ngatív, hisz fogyott, ill. sokat iszik folyadékot. Pszichés eredetűre is gondolok, mert súlyos alvászavara is van, nem tud egy éjszakát átaludni, illetve sírdogál amikor nem kiabál. Szóval aggódom érte, mivel vezet nem hallgat ránk, így jó lenne valami útmutatást kapni merre menjen tovább. Segítségét előre is köszönöm

        WEBBeteg szakértő válasza a epilepszia témában

        Kedves Kérdező!

        Az Ön által leírtak megfelelhetnek a halántéklebenyből kiinduló epilepsziás rohamnak, de alacsony vércukorszint által előidézett rosszullétnek valamint pszichogen rohamnak is. Az, hogy az EEG nem mutatott semmit, nem zárja ki az epilepszia fennállását, mert maga az epilepszia klinikai diagnózis, azaz a tüneteken alapszik, nem az EEG-én. Az EEG csak segítséget nyújt, de az esetek egy adott százalékában az EEG negatív. Indulhatnak az epilepsziás rohamok egészen mélyről az agyból, ilyenkor az úgynevezett "skalp" elektródok, amelyeket rutinszerűen használunk, nem képesek a rohamot regisztrálni.

        Továbblépésként több napon át folyó mobil EEG monitorizálást, vagy ha naponta jelentkeznek rohamok VIDEO EEG monitorizálást érdemes csinálni. Ehhez epilepszia centrumot kell felkeresnie, mivel  a szükséges eszközök csak ott állnak rendelkezésre. Érdemes másfelől belgyógyászati vizsgálatot is csinálni, a vércukor-háztartás esetleges zavarának kiderítésére. Ha szervi ok nem igazolódott, akkor érdemes pszichiáterhez fordulni, a pszichés tényezők feltérképezésére.

        Tisztelettel: Dr Bessenyei Monika neurológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-02 22:08:18; Megválaszolva: 2011. augusztus 12., 09:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: