• Pánikbetegség???

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! 35 éves kétgyermekes édesanya vagyok. Az utóbbi hónapokban bizony egyre gyakrabban fordulnak elő rosszullétek, amelyek egyre inkább "zavarnak", hiszen nem tudom mire vélni. Egymás utáni néhány napon belül kétszer előfordult, hogy hirtelen a fejemben összpontosult a fájdalom, zsibbadt a szám, melegségérzés fogott el, dekoncentráltság ájulásérzéssel, és a vérnyomásom 150-155/110 volt, valamint a pulzusszámom is igen magasra 120 körüli értékre emelkedett. Elmentem a háziorvoshoz, aki először beutalt az ideggyógyászatra, ahol egy CT vizsgálatot írtak elő, valamint Cluster fejfájás szerepelt a vélhető ok megnevezéseként. Indometacinum 2 x 1 szedését javasolták. A rosszullétek heti rendszerességgel váratlan helyezetekbe megismétlődtek, így ismét visszamentem a háziorvoshoz, aki miután egy 140/90-es vérnyomást mért Tenaxum 1mg napi 1 szedését írta elő, ugyanakkor az Indometacinum szedését nem tartotta szükségesnek. Egyébként nem is mertem elkezdeni szedni, miután elolvastam a mellékhatásokat. A CT vizsgálat eredménye minden tekintetben negatív, kóros elváltozás nincs. Sajnos az ideggyógyászaton újabb kontrollvizsgálaton még nem voltam, mert november 20-ra kaptam időpontot. Tegnapi nap folyamán 2 alkalommal is rosszul lettem, először reggel, a már leírt tünetekkel, majd éjszaka, miután felébredtem, hogy a mellékhelyiségre menjek. Miután visszafeküdtem az ágyba, éreztem, hogy ismét elönt a forróság, és az eddig nem tapasztalt tetőtől-talpig remegés, reszketés lett úrrá rajtam, a szívem ugyanúgy hevesen vert, a vérnyomásom a hasonló 150/110 körüli értéken volt. Bevettem gyorsan 1 szem Tenaxum gyógyszert, és próbáltam saját magamat megnyugtatni, hogy nem lesz baj. Sajnos egyre inkább foglalkoztat a gondolat, és talán félelemérzet is párosul hozzá, hogy mi lesz, ha megint jön a roham, mi lesz, ha egyedül leszek. Világ életemben életvidám voltam, tökéletes a családi életem, a munkahelyem jól érzem magam, igaz néha vannak stresszes szituációk, (érétkesítési vezető vagyok)de összességében nem áll a háttérben olyan tényező, amely lelki problémákra lenne visszavezethető. Nem tudom, hogy mennyire lehet fontos tényező,hogy egészen kicsi gyermekkoromban, 3 évesen az óvodában egyszer elájultam. Arra ébredtem, hogy az óvodai ágyamban fekszem, és az anyukám van mellettem. Elkezdődött egy kivizsgálás, mivel több alkalommal szédültem, forgó jellegű szédülések voltak, le kellett feküdnöm, és utána mindig nagyon fáradtnak éreztem magam. Végül a Budapesti MÁV Kórházban Dr. Rudas László doktor úr vett kezelésbe, és egészen 1991-ig (18 éves koromig) rendszeres kontroll vizsgálatokra, EEG vizsgálatokra jártam. Az utolsó szédüléses rosszullétem 1981. január 7-én volt, és a legalább 80 EEG vizsgálatból mindösszesen 2 vizsgálat lett pozitív. Dipheadn gyógyszert szedtem (bár furcsa, hogy ez egy epilepsziás gyógyszer) kb. 5 évig, amlyet fokozatosan hagytunk el. Az elhagyás után 5 évig havonta-kéthavonta jártam kontrollra, minden vizsgálat rendben volt.Azzal biztatott mindig, hogy kinövőm, ahogy "felnőtté" válok, és átalakul a biológia háztartásom. És ez így is lett. A zárójelentésben az szerepel, hogy fokozott hajlam a görcskészésgre,amely a szülésre vezethető vissza, mivel vákum segítségével jöttem világra. Kérem próbáljon meg tanácsot, véleményt mondani, hogy mi okozhatja ezeket a tüneteket, mert mindent megtennék azért, hogy a régi életemet élhessem, és ne kelljen folyton azzal a gondolattal foglalkoznom, hogy "mi lesz, ah megint rosszul leszek". Köszönöm a segítségét és a véleményét! Üdvözlettel: Kriszta

        WEBBeteg szakértő válasza a rosszullét témában

        Kedves Kérdező!

        Az Ön által leírtak alapján cluster fejfájás igazából nem merül fel, mint lehetséges diagnózis. Leginkább pánik betegség, vagy belgyógyászati megbetegedés pl. pajzsmirigy túlműködés, időszakos gyors szívverés, szívbillentyűhiba esetleg epilepsia fordulhat elő.  Mindenképpen érdemes lenne belgyógyászati, kardiológiai és ideggyógyászati részletes kivizsgáláson részt vennie, hogy mihamarabb kiderüljön van-e szervi betegség a tünetei mögött. Ha szervi megbetegedés nem igazolódik, akkor keressen fel egy pszichiátriai rendelést.

        Üdvözlettel: Dr Bessenyei Monika neurológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-01 21:37:13; Megválaszolva: 2011. augusztus 12., 08:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: