• Agyi elváltozás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Nem tudom, hogy Önök tudnak-e Nekem segíteni, de ha nem és esetleg tudna valakit, akkor azt nagyon megköszönném. 24 éves nő vagyok, azzal a panasszal fordultam a háziorvosomhoz hogy zsibbadásaim vannak és sokat fáj a fejem. Ő beutalt ideggyógyászhoz, aki MR vizsgálatot kért. Tegnap ez a vizsgálat megtörtént és a leleten a következők szerepelnek: Középvonai helyzetű, normál tág kamrarendszer. BAl oldalon parietalisan az oldalkamra proximal felől mérsékelten dislocalt. Bal oldalon parietalisan a convexitásnak megfelelően kissé szűkebbek a sulcusok, egyébként normál tág az extacerebralis liquortét. Bal oldalon paretalisan látható egy kb. 3*4 cm-es, T1 súlyozott felvételeken inhomogén alacsony, a T2 súlyozott és FLAIR felvételeken inhomogénen magas jelintenzitású elváltozás, melyen belül apró folyadéktartalmú területek is vannak. Kontrasztanyag adás után az elváltozásban kóros kontrszthalmozás nem volt igazolható. A craniocervialis átmenet normál viszonyokat mutat. A Willis kör régiójáról készült MRA felvételeken kóros nem látszik. Vélemény: A bal parietalis régióban térfoglaló jellegű elváltozás - Idegsebészeti szakvizsgálat - szövettani vizsgálat javasolt. Mit jeeltn ez? Meg kell-e ijednem, illetve hogyan végzik a szövettan vételét és milyen kimenetelei vannak ennek a betegségnek? válaszukat előre is köszönöm

        WEBBeteg szakértő válasza a agytályog, daganat témában

        Kedves Kérdező!

        A térfoglaló elváltozás többféle betegséget foglalhat magában pl. agytályog, daganatos elváltozás, paraziták által okozott fertőzés. Az MR alapján valószínűleg nem volt egyértelműen jellemző egy bizonyos elváltozásra a kép, ezért javasolták az idegsebészeti és a szövettani vizsgálatot. A szövettani vizsgálathoz  mintát általában  a műtét során nyert anyagból nyernek,  agybiopsiát (az  agyban lévő elváltozásból való kicsi mintavétel) ritkán végeznek. Idegsebész dönthet a későbbi kezeléssel kapcsolatban. Vele kell megbeszélni a szóba jövő műtétet. Minél hamarabb keresse fel az idegsebészeti szakrendelést és feltétlenül vigye magával az MR képeket tartalmazó CD-t,  az idegsebész csak a  leírás alapján nem tud véleményt alkotni.

        Üdvözlettel: Dr Bessenyei Monika  neurológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-10-16 11:02:49; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 15:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: