• Agyembólia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! Azt szeretném megkérdezni, hogy lábsérülésből hogyan alakulhat ki és mennyi időn belül agyembólia?

        WEBBeteg szakértő válasza a agyi embólia témában

        Tisztelt Kérdező!

        A klasszikus értelemben vett agyi embolia (stroke) az agyi arteriák rögösödését jelenti. Kialakulásában láb traumának szerepe nincsen illetve áttételesen: a fájdalom által kiváltott vérnyomáskiugrás provokálhatja a rögösödést, esetleg, ha a beteg egyedül van és  kiszárad, annak is szerepe lehet a stroke kiváltásában. Fordított kapcsolat azonban van, tehát az agyi keringészavar tünetei (gyengeség, mozgás koordinálatlanság) miatt kialalkulhat mindenfajta, így alsóvégtagi sérülés is. Mivel a tartós tüneteket okozó agyi keringészavarok előtt pár percig tartó, átmeneti tünetekkel járó rosszullétek szoktak lenni (TIA), így elképzelhető, hogy a beteg nem is igazán veszi észre, hogy mi is volt a lábsérülés oka, és a későbbiekben a sérüléstől függetlenül következik be a stroke.

        Igen ritkán csöves csontok törését követően zsírcseppek kerülnek a keringésbe (zsírembolia) és ezek elméletileg eljuthatnak az agyi erekbe is. A zsírembolia esetén azonban elsősorban légzészavar, fulladás illetve egyéb általános tünetek dominálnak.

        Az első esetben tehát az időbeni összefüggés laza, a második esetben általában a tünetek kialakulása leginkább a sérülést követő 24-48 órában várható.

        Tisztelettel: Dr. Siró Péter neurológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-05-05 21:57:41; Megválaszolva: 2011. július 28., 13:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: