• Sclerosis Multiplex - Mik a kilátások?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A gerinccsapolásom után az orvos közölte velem az eredményt, SM a betegségem neve. Nem sokat tudok erről ráadásul a szobatársaim a kórházban rettentő mellékhatásokkal rendelkező csakis injekciós "gyógyításokkal" ijesztgettek. Sajnos a munkahelyem nem engedné a sorozatos távolmaradásokat, gondolom ezeket hétvégeken nem adják be. Sajnos ha vége a munkahelyemnek, akkor az életemnek is vége, mert mi lesz a kölcsöneinkkel akkor? Egy gyerekünk van, mivel endometriózis miatt a méhemet és a petefészkeimet is el kellett távolítani. A rendszeres gyógyszereim: Concor cor, Merckformin, Aspirin protect, Tritace, Sibelium, Quamatel, Crestor.

        WEBBeteg szakértő válasza a sclerosis multiplex, kilátás témában

        Valószínű, hogy nem csak a gerincvízvétel volt az egyetlen, amely az SM diagnózisának felállításához vezetett. A betegség lényege, hogy az agy fehérállományában futó idegpályák burka károsodik, ezek okozzák a tüneteket. Ez a betegség leggyakrabban úgynevezett shubokban zajlik, ami azt jelenti, hogy az észlelt panaszok pl. végtaggyengeség, zsibbadásérzés, látászavar, szédülés, járászavar időnként rosszabbodást mutatnak. Ilyenkor infúzióban szteroidot szoktak adni 3 napig, majd tablettával folytatni a kezelést néhány hétig, mely a tünetek jelentős fokú, gyakran teljes megszűnéséhez vezetnek.

        A másik formában folyamatosan rosszabbodó tünetek jellemzőek. A shubok közötti időben ma már többféle injekciós terápia létezik, amely a shubok számának csökkenését, a shubokban jelentkező tünetek súlyosságát hivatottak csökkenteni. Ezek az injekciók otthon, a beteg vagy hozzátartozója által beadhatók, melyre a kórházban megtanítják a beteget, így nem kell hiányozni emiatt a munkahelyéről. A választott vitamin nem pótolja  a B-vitamin komplexet.  Ha nem kapott Bérest, a patikában bármelyik másik gyógyszergyártó által készített B-vitamin komplex használható. Üljön le a kezelőorvosával és beszélje meg részletesen a betegség jellemzőit, a kilátásokat, lehetőségeket.

        Tisztelettel: Dr Bessenyei Monika neurológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-10-06 23:45:37; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 13:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: