• Összefügghet a szédülésem a balesettel?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Régen volt egy balesetem, hátulról belémjött egy busz, a fejem hátrabicsaklott. Többször elkap erős forgó szédülés, ez összefügg nézéssel, fejmozdulattal, főleg le- és felnézéskor érzem, de vannak rohamok is, eddig pár perc volt, utána hetekig rövidebb erős szédülések, s egy állandó alapszédülés. Tegnap éjjel oldalt fekve tévénézés közben durva szédülés kezdődőtt, semmilyen fejmozdulat nem ment, még másfelé nézés is erősitette, totális tehetetlenség lett. Ügyeles orvos volt kint, demalgont ittam, magas volt a vérnyomásom, s a szédülés kezdete után nagyon szapora lett a pulzus, ami végig megmaradt, kb. 3 órán át tartott, utána szűnt lényegesen, azóta néha meg-megszédülök, s rettegek, mikor kap el ismét. Nem tudok okát találni. Vérképem jó volt, agyi funkciók megtartottak, ügyeletes szerint nem szivtéma. Belső fül, egyensúlyszerv, vagy nyaki gerinc lehet? Volt nyaki gerinc röntgenem, ott nem találtak elváltozást, szemészeten is rendben voltam. Sajnos szedek Xanax-ost pánikhajlam miatt. További gyógyszerek: vizhajtó minden másnap, bétablokkoló /atenolol/, Ratafyllin...Próbálom a nyakam mozgatni minél többet, érdekes, hogy igen komolyan fekve szokott elkapni inkább. Igen kellemetlen és ijesztő volt, mivel semmilyen mozdulatot nem tudtam tenni szinte, teljesen kiütött a dolog. Kérem véleményezését. Köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a szédülés témában

        Kedves Kérdező!
        Amiket leír, azok alapján elég egyértelműnek tűnik, hogy az egyensúlyozószervével lehet a gond. Ez különösen akkor lehet igaz, ha a roszullétet hányinger, hányás is kisérte. Mindenképpen javasolnám azonban a részletes átvizsgálást. A fül-orr-gégészeti és neurológiai vizsgálatot követően ez áll egy koponya CT vizsgálatból, hogy a koponyán belüli esetleges eltérések kizárhatóak legyenek. Nyaki ér Doppler vizsgálattal az esetleges agyi keringéscsökkenés lehetősége igazolható. A vestibularis vizsgálattal (fül-orr-gégészet) lehet igazolni az egyensúlyozószerv sérülését. Ha a betegség igazolódik, akkor keringésjavító gyógyszerekkel, egyensúlyjavító gyakorlatokkal lehet a panaszokat csökkenteni.
        Tisztelettel: Dr Siró Péter  neurológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-04-28 19:39:31; Megválaszolva: 2011. július 28., 07:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: