• Zsibbadás, bizsergés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        26 éves fiatalember vagyok. Problémám 2007 októberében kezdődött, délután munka közben elfogott a rosszullét, ami felső végtagzsibbadással, és félelemérzettel nyilvánult meg, ami kis idő után el is múlt. Ez követően volt egy enyhe szédülésem, és egy tompa tenziós fejfájásom. Elkezdtem olvasgatni az agydaganatról és egyéb súlyos betegségekről, amitől le is betegedtem rendesen.. Fejfájásom, szédülésem nem akart elmúlni ezért CT és EEG készült, ami negatív lett. Elküldtek a pszichiátriára, ahol depressziót és szorongást állapítottak meg. Tünetek enyhültek,de viszont a végtagok szimetrikus zsibbadása, és szúró, égő érzések az egész bőrfelületen, ami változó fejemtöl lábamig mindehol jelen van(hátamon arcomon) Végtaggyengeségek pedig lassan alakultak ki. mind a 4 végtagomra.Ha tulzottan stresszelem magam romlik a látásom söt egy pár másodpercre duplán látok.Kezem remeg, ha kinyújtom, de nyugalmi helyzetben megszűnik.A fejfájás,fülzugásom egész nap jelen van. 1 honapja voltam MR-vizsgálaton, aminek az eredménye: "Középvonalai helyzetű, nem tágabb, minimálisan aszimmetrikus supratentoralis kamrarendszer látszik, 4 kamra helyén van. Az agyállományba kóros jeleintenzitás eltérés nem látható. A felületi liquorterek normál tágasságúak. Demyelisatóira jellemző elváltozások nem ábrázolódtak. Kérdésem korelözmény és a negativ leletek kizárják az SM-et? Várom válaszát Tisztelettel Ákos

        WEBBeteg szakértő válasza a végtagok zsibbadása témában

        Kedves Ákos!

        A szédülés, végtagzsibbadás, fejfájás, látászavar számos betegség tünete lehet. Az Ön által leírtak alapján amennyiben kezelőorvosa, aki pontosan felmérte a kóros ideggyógyászati tünetek meglétét illetve azok hiányát, látta az Ön leleteit és nem állította fel az SM diagnózisát, akkor az jelenleg nagy valószínűséggel kizárható. Ha bizonytalan, és tovább szeretne lépni, akkor funkcionális vizsgálatok elvégzése jöhet szóba mint pl. kiváltott válasz vizsgálatok, elektroneurographia, illetve nyaki gerinc MR, koponya-gerinc átmenet MR, gerincvíz vizsgálata. Ezekkel a vizsgálatokkal számos olyan szervi megbetegedés kizárható, melyeknek a fent leírt tünetei vannak. Azt sem szabad azonban kihagyni a lehetőségek sorából, hogy stresszre adott, a szokványostól talán eltérő válasza ez a szervezetének, mely pszichés  alapon alakul ki. Érdemes kezelőorvosával újból átbeszélni a  problémáját, aki kérdéseire pontosabb választ adhat.

        Tisztelettel: Dr Bessenyei Mónika neurológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-17 20:54:29; Megválaszolva: 2011. augusztus 04., 08:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: