• Szédülés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Kb.2 hónapja egyensúlyproblémám van!A tünet pár nap alatt felerősödött,majd aztán 2-3 hét után mintha egyre elviselhetőbb lenne!Nekem tavaly kioperálták a pajzsmirigyet Basedow-kór miatt!Voltam nagyon sok vizsgálaton:neurológia,fülészet,tüdőgondozó,érultrahang,koponya CT,szemészet,reumatológia,nyaki röntgen stb. de mindenhol azt mondták,hogy nem találtak rendellenességet,ezért valószínűleg a pajzsmirigy áll a háttérben,vagy pedig idegi alapon van!Végül elküldtek egy pszichiáterhez,aki szerint a TSH hormon "tönkretette" az idegrendszeremet és ettől van!Kaptam tőle gyógyszert amit még csak pár napja szedek,nem tudom jobb lesz-e!A kérdésem az lenne,hogy mivel ennyi vizsgálaton voltam,így kizárhatom,hogy szklerózis multiplex-em van?Mert emiatt nagyon aggódom!A szédülésen kívül úgy egyéb tünetet nem veszek észre magamon,talán annyit hogy lelkileg nagyon megvisel és emiatt elég kedvtelen és fáradékony vagyok!Szeretnék megnyugodni,hogy tényleg csak idegi alapon van és nincs semmi komoly bajom!Mit tegyek?A szédülés nem forgó jellegű,inkább egynesúly probléma,mintha "húzna a fejem"!Válaszukat előre is hálásan KÖSZÖNÖM! Zoltán (23 éves,férfi)

        WEBBeteg szakértő válasza a szédülés témában

         Kedves Zoltán!
         
        Az Ön által leírtak alapján nem lehet egyértelműen állást foglalni az Ön által rettegett betegség, a sclerosis multiplex (SM)  fennállásáról illetve annak biztos kizárásáról.  Hirtelen kezdődő, átmentileg fokozódó, majd mérséklődő  szédülés hátterében állhat sclerosis multiplex, de a belsőfülben elhelyezkedő egyensúlyozó szerv fokozott izgalmi állapota is okozhatja, ami az SM-mel ellentétben egy teljesen jóindulatú betegség.  Az SM  a betegséglefolyás, a fennálló tünetek alapján merülhet fel a kezelőorvosban. A diagnózishoz koponya MR, gerincvízvizsgálat, kiváltott válasz vizsgálatok nyújtanak segítséget. Az egyensúlyozó szerv fokozott izgalmi állapotát otoneurológiai vizsgálattal lehet igazolni, melyet Fül-Orr-Gégeszten végeznek. Amennyiben úgy érzi, hogy nem nyugodott meg az eddig elvégzett vizsgálatok alapján, keresse fel kezelőorvosát és a panaszok újbóli elmondásával, az eddigi leletek birtokában, kérje további kivizsgálását.
         
        Tisztelettel: Dr Bessenyei Monika   neurológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-16 19:35:10; Megválaszolva: 2011. augusztus 04., 08:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: