• Forró talpak

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Esténként a talpam felforrósodik és ehhez társul a talpszárazság érzete. Szinte minden este zsíros krémmel kenem be, hogy ne keljek fel éjszaka arra, hogy annyira forró és száraz a talpam, hogy nem tudok tőle aludni. Mi lehet ez? Lehet, hogy valamilyen egyensúly bomlott fel (pl. sav-bázis) vagy komolyabbra kell gondolnom? Előre is köszönöm a segítséget!

        WEBBeteg szakértő válasza a forró talpak témában

        Kedves Kérdező!

        Amennyiben bőrgyógyászati ok kizárható, panaszai hátterében elképzelhető, hogy az alsóvégtag idegeit érintő idegszálkárosodás (polyneuropathia) állhat. Ez a betegség elsősorban a cukorbetegeket, veseelégtelenségben szenvedőket, alkoholbetegeket érinti. Bizonyos vegyi anyagokkal való érintkezés (szerves oldószerek, nehézfémek) is a betegség kialakulásához vezethetnek.

        A betegségre jellemző, hogy a lábujjakon kezdődő, majd a boka, lábszár felé terjedő zsibbadás, hangyamászásérzet jelentkezik, ehhez társulhat az ön által is említett égő érzés, ami jellegzetesen éjszaka a legrosszabb, takaró, textilek hatására még rosszabbak a tünetek. Kezelésükre elsősorban antiepileptikus hatású gyógyszerek jönnek szóba, hagyományos fájdalomcsillapítók a tüneteket kevéssé enyhítik.

        A panaszok hátterének tisztázására bőrgyógyászati illetve neurológiai vizsgálat látszik célszerűnek. Amennyiben polyneuropathia lehetősége felmerül az Ön esetében a fizikalis vizsgálat, illetve a részletes kikérdezés alapján, akkor elektroneurografiai vizsgálat igazolhatja a betegséget. Ennek során az idegeken mért vezetési sebességek illetve az idegeken mért egyéb elektromos változások kerülnek regisztrálásra. Végezetül szeretném hangsúlyozni, hogy az Ön problémája hátterében egyéb okok is állhatnak, de remélem sikerült azért legalább az elinduláshoz némi segítséget nyújtanom.

        Tisztelettel Dr. Siró Péter


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-04-09 21:45:23; Megválaszolva: 2011. július 27., 17:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: