• MR lelet értelmezése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr Nő! Kb 1 hónappal kezdődtek szédüléses panaszaim fülzúgással...egy hétig intenzíven szédültem az ágyból sem tudtam felkelni. Azóta is megmaradt bár inkább bizonytalanság érzés mint szédülés. Akkor minden vizsgálaton jártam. Labor negatív (emelkedett volt a vas értékem de más eltérés nem volt). Füll-orr-gége negatív, koponya CT negatív, neurológiai vizsgálat negatív. Azt mondták pszichés...fél éve haltak meg az ikerbabáim 4 naposan úgy hogy nem is veszekedtem a diagnózissal felkerestem egy pszichológust. Közben volt egy MR vizsgálatom ahol a következőket írták: (próbáltam csatolni a fájlt remélem sikeres volt ha nem leírnám a pozitív eredményeket): A bal sinus transversus területén a FLAIR mérésen magas jeladás ábrázolódik így a kép lassult keringés következményének megfelel. A mastoidalis sejtrendszer területén az ethmoidalis sejtek és sinus frontális területén jobb oldalon intenzív gyulladás jelei láthatók. Vettek friss labort de ebben sincs eltérés. Ezt a leletet 5 orvos látta de senki nem mondott semmit...nem szedek semmit rá. Kontroll MR-re kell mennem 20.-án . Nem is a gyulladásoktól ijedtem meg (bár érdekes hogy köhögés enyhe szédülés és fülcsengésen kívül semmi bajom...lázam sem volt...Inkább a BAL OLDALON A SINUS TRANSVERSUS TERÜLETÉN VALÓSZÍNŰLEG LASSULT AZ ÁRAMLÁS. (friss thrombusra utaló eltérés nem látható, de amennyiben klinikum indokolja kontroll vizsgálat javasolt) Ez mit jelent mitől lehet és mennyire kell ettől megijedni? Szükséges felkeresnem magán orvost? Ez a lassult áramlás okozhat szédülést? kellene erre a gyulladásokra szednem valamit? (senki nem mondott semmi használhatót és nem írtak fel gyógyszert sem ) Előre is köszönöm válaszát!

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a koponya MRI lelet témában

        Kedves Kérdező ! Mint írja, a panaszok egy hónapja kezdődtek, egy hétig tartott a szédülés,fülzúgás, majd megszűnt. Összevetve ezt az MRI leletével, minden bizonnyal egy krónikus orr melléküreg gyulladás fellángolása okozta, mely láz nélkül gyorsan lezajlott.Megjegyzem furcsa, hogy ezt a koponya CT egyáltalán nem jelezte. Előfordul, hogy a koponya csecsnyúlványában (os mastoideus)található légtartó üregek gyulladása ráterjed a koponya vénás sinusaira, és ott thrombosist okoz.Ennek gyanújelét észlelték az MRI vizsgálaton,mivel bizonyos mérések lassúbb keringést mutattak. Ez azonban önmagában véve még nem diagnózis. A klinikai tünetek nélkül újabb vizsgálatot elvégezni túlzott óvatosság lenne.A szédülés önmagában valóban lehet pszichés hátterű is.A krónikus melléküreg gyulladások időnként okozhatnak kellemetlen fejfájásokat, a nyálkahártya feszülés, nyomásváltozás(pl.időjárás)miatt, de antibiotikumra csak akut fellángolás, láz,duzzanat, nedvedzés, gyulladásra utaló laboratóriumi lelet esetén van szükség.Mindenképpen javasolt a dohányfüst, a szennyezett levegő kerülése, az orr, és füljáratok rendszeres tisztítása is.Összességében nem kell megijednie, sem magánorvost felkeresni. A leletét annak az orvosnak mutassa be, aki a vizsgálatot indikálta. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2018. június 13., 14:06; Megválaszolva: 2018. június 14., 05:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: