• 4 hónapja tartó szédülés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Még tavaly december 26-án, éjjel nagyon felment a pulzusom és a vérnyomásom, és az egész éjszakát ébren töltöttem. Ez még egy-két alkalommal megismétlődött (nem egymást követő éjjeleken), de a lényeg az, hogy az első alkalom óta folyamatosan szédülök. Hogy forgó jellegű-e, vagy inkább bizonytalanságérzet, azt nehéz megállapítani, mert nem kifejezetten forgó, de nem is egyszerű bizonytalanságérzés. A szédülés hol erősebb, hol gyengébb, de teljesen sosem múlik el, és a helyzetváltoztatás sem befolyásolja. Emellett a bal fülem is zúg egy kicsit, de inkább csak nagy csendben vehető észre. Már minden létező szakrendelést megjártam: a szemészeten nem találtak semmit, a fülészeten sem, a hallásom is rendben van. Onnan továbbküldtek otoneurológiai szakvizsgálatra, ahol annyit sikerült megállapítani, hogy a bal labyrinthus kevésbé ingerelhető, de semmi komolyabb elváltozást nem találtak. A neurológián is alaposan megvizsgáltak, szintén semmi. Voltam koponya MR-en, ami negatív lett, nyaki röntgenen is, ami a kiegyenesedett lordózison kívül mást nem mutatott. A kardiológián is jártam, ott sem találtak semmilyen eltérést. A vér-vizelet vizsgálat még januárban enyhe pajzsmirigy-alulműködést jelzett, de nemrég ismét voltam, és az érték visszaállt a normál tartományba. Időközben elkezdtem járni egy gyógymasszőrhöz is, és úgy érzem, hogy elég sokat javít az állapotomon. A családom szerint ez inkább egyfajta pszichoszomatikus szédülés lehet. Mivel minden leletem negatív, én is teljes mértékben elképzelhetőnek tartom. Az életem alapvetően nem kifejezetten stresszes, de nagyon könnyen fel tudom magam idegesíteni a legapróbb dolgokon is. Mióta elvégeztem az egyetemet (lassan 2 éve), képtelen vagyok lazítani, például borzasztó nehezen tudok olvasni, ugrál a szemem a sorok között. Állandóan pörög az agyam, nehezen tudom elfoglalni magam. Azzal a kérdéssel fordulok a Doktornőhöz, hogy milyen egyéb vizsgálatra mehetnék még, hogy kiderüljön a szédülés oka? Lehetséges, hogy tényleg csak pszichoszomatikus tünetről van szó, és inkább egy pszichológus segítségére van szükségem? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

        Dr. Kerekes Éva válasza a szédülés témában

        Tisztelt Érdeklődő! Igen, valószínűleg pszichoszomatikus oka van a tartós szédülésének. Valamikor Karácsony táján valószínűleg vírusos eredetű enyhe gyulladás volt a bal layrinthusban, majd a félelem és szorongás rögzült és a sok vizsgálat a negatív leletek ellenében is azt az érzetet keltette Önben,hogy komoly betegségről van szó. Pedig alakulhatott volna rosszabbul is- gyakran ilyenkor ki is esik a hallás az érintet fülén és nem tér vissza. Ahhoz, hogy végre normális életet éljen, meg kell hogy változtassa a hozzáállását a panaszához. Minden lehetséges vizsgálata megvolt (sajnos, mert ez a sok vizsgálat elmélyítette a betegségtudatát), és szerencsére nincs a szédülése mögött daganat, agylágyulás, és a hallása is jó. Örüljön neki, nagy szerencse, hogy jó kezekben volt és nincs semmi súlyos betegsége. A szédülése el fog múlni. Én először is ennek a ténynek az elfogadását javaslom és Magne B6 szedését 1-2 hónapig. Ha ez sem segíteni, lehet pszichológushoz fordulni, de szerintem addigra rendbe fog jönni. Azért még javasolnám a Triregol felfüggesztését egy ciklusra- ezek a típusú fogamzásgátlók gyakran okoznak trombózist, egy hónap alatt kiszokott derülni, hogy a gyógyszer okozza a szédülést, vagy nem. Gyógyulást kívánok!


        Dr. Kerekes Éva
        neurológus, gyermekneurológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Kerekes Éva

        Kérdés: 2018. április 15., 15:51; Megválaszolva: 2018. április 16., 21:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Idegrendszeri probléma okozhat-e téves érzelmet egy házastársi kapcsolatban,úgy hogy ez váláshoz vezethet,valamint a korábban fontos családot képes legyen valaki szétválasztani?