• Epilepszia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Epilepsziával diagnosztizáltak 8 hónapja, az MR leletem negatív lett, az EEG leletemen pedig megtartott háttértevékenységgel, minimális generalizált epileptiformis jelekkel szerepel. Eddig 3 rohamom volt, mind a három az ébredést követő 1,5-2 órán belül. A kezelés elején 2*1 Tegretol CR 200 mg tablettát szedtem, de a tegretol mellett volt egy rohamom illetve a rendszeresen fennálló mellékhatások miatt a kezelőorvosom a lamolepre állított rá. A lamolepből most napi 2*75 mg ot szedek (reggel 1*50 és 1*25 mg illetve este 1*50 és 1*25 mg ot). 2 hónapja szedem a lamolepet, rohamom azóta nem volt. Kérdésem a következő volna: alkoholt nagyon ritkán fogyasztom, az epilepszia óta egyszer sem. A gyógyszer rendszeres szedése mellett alkalmanként, 2-3 havonta fogyaszthatok e alkoholt? Biztonsággal járhatok e el szórakozni? Természetesen ritkán, tulajdonképpen évente 2-3 alkalommal. A kezelőorvosom nem túl közlékeny és informatív, így elég szűk tájékoztatást kaptam tőle a betegségemmel kapcsolatban. A másik kérdésem pedig az lenne, hogy 2 gerincsérvem is van, ezek összefügghetnek e a rohamaimmal illetve annak kialakulásával? Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Kerekes Éva válasza a Epilepszia témában

        Tisztelt Érdeklődő! A nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás növeli egy következő roham lehetőségét, ezért csak minimális mennyiségű alkoholt fogyaszthat egyszerre büntetlenül (fél dl tömény, vagy 1 pohár bor vagy sör). A bulizás azért nagyobb rohamprovokáló tényező, mert az alkoholfogyasztás mellet az alvásmegvonás még erősebb provokáló tényező. Én azt szoktam javasolni a fiatal gondozottjaimnak, hogy menjen el bulizni, hiszen ez hozzá tartozik a fiatalkori évekhez, de ésszel. Pihenje ki magát előtte, FELTÉTLENÜL VEGYE BE A LAMOLEPET és minél kevesebb alkoholt fogyasszon !!! A buli után vigyázzon, hogy a hazavezető úton a kocsiban ne aludjon el, mert az alvásmegvonást követő rövid alvás provokálja ki a rohamot!!! Tehát bírja ki alvás nélkül hazáig, és otthon feküdjön le és aludjon legalább 6-7 órát!! A Lamolepet ne felejtse bevenni reggel is!! (bár a gyógyszerre az van írva, hogy alkoholt nem szabad rá inni, mert fokozza a mellékhatást, de feltétlenül vegye be a Lamolepet akkor is, ha iszik/inni fog, mert a gyógyszerkihagyás+ alvásmegvonás+alkohol tuti rohamot provokál!! ) A porckorong-sérvnek nincs köze az epilepsziához. Rohammenteséget kívánok! dr. Kerekes Éva epilepszia specialista.


        Dr. Kerekes Éva
        neurológus, gyermekneurológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Kerekes Éva

        Kérdés: 2018. március 12., 14:13; Megválaszolva: 2018. március 12., 21:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: